Kanttekeningen bij struinpad in Nieuwpoort

Het kon al lang, struinen door de uiterwaard van de Veersedijk, maar wellicht noemde niet iedereen het zo. Maar nu is het officieel, je struint door de uiterwaard. Althans, over een klein deel daarvan, het Struinpad. Maar er is bijzonder weinig aan het pad zelf veranderd. Dat is nog zoals het was. Er staat nu wel aan beide uiteinden een informatiebord. Al hoeft het informatiebord op de foto uit het Kontakt nog maar één duw te krijgen voor het om ligt. En er is halverwege een bank geplaatst. Ook zijn er aan het begin bij de jachthaven wat zakken boomschors leeggeschud. Die boomschors ligt trouwens bovenop de eerste paar meters van het pad die wel verhard waren. Als dat met de begaanbaarheid heeft te maken, het pad is sowieso nooit geschikt geweest voor mensen die slecht ter been zijn. Maar het pad is dus "aangelegd", lees ik. Ik heb niet kunnen ontdekken waar dat dan echt is gebeurd.

Projectleider Bernt Feis zegt "dat de beplanting het afgelopen jaar zodanig is aangepast dat nu wel weer vanaf de noordwestwal in Nieuwpoort de andere vestingstad Schoonhoven is te zien. In die zin een verbinding tussen de twee steden". Nu weet ik niet waarom het zo van belang is om Schoonhoven vanaf een bepaalde locatie te kunnen zien. Ik zie ook zelden mensen naar Schoonhoven zwaaien.

Als burger weet ik dat deze zeer rigoureuze kap al veel eerder plaatsvond. En niet voor het struinpad maar in het kader van de dijkverbetering en de strijd tegen het water. De zeer ingrijpende kap van bomen was om het water meer ruimte te geven. Want iedereen weet dat als water een boom tegenkomt het rechtsomkeer maakt, maar dit terzijde.

Het gebied is van deze ingrijpende kap in ieder geval niet opgeknapt. Het stukje 'unieke natuur' is voor een groot deel verdwenen. Ik durf zelfs te zeggen dat je er vroeger juist in een veel mooiere omgeving kon struinen. Maar goed, nu kan het tenminste officieel.
En tot slot, dat Feis zegt dat "de bevers hebben gewonnen", alsof het een wedstrijd is. Dan vraag ik me af wat hij unieke natuur vindt.
Bevers verdringen om unieke natuur te maken. Die kronkel in zijn denken hoef ik vast niet toe te lichten. Ik denk dat in 'de wedstrijd' om unieke natuur de belastingbetalende burger ook heeft gewonnen. Maar goed dat in het artikel niet stond hoeveel dit gekost heeft.

En dat het nog veel meer had kunnen zijn! Heeft iemand de bevers al bedankt?

Hans de Jong
Nieuwpoortseweg 18, Nieuwpoort