• De nieuwe ontsluitingsweg in Arkel.
• De nieuwe ontsluitingsweg in Arkel.

Steun voor tweede ontsluitingsweg

arkel • De tweede ontsluitingsweg in Arkel gaat er komen. De Giessenlandse gemeenteraad liet donderdagavond unaniem weten het voorstel hiervoor te steunen.

Alle partijen spraken donderdagavond hun blijdschap uit dat er na tientallen jaren nu eindelijk zicht is op de realisatie van deze veelbesproken route. Bettie Piso (PvdA) verwoordde het positieve gevoel op de volgende manier: "Ik heb een senior uit Arkel gesproken en die zei: 'Dat ik dit nog mag meemaken. Veertig jaar geleden ging het hier al over.'"

De vragen die tijdens de commissievergadering gesteld werden, richtten zich vooral op de mogelijke verkeersoverlast die de tweede ontsluitingsweg op de Onderweg met zich mee gaat brengen. Ad van Duin (VVD): "U gaat pas nadat is gebleken dat er veel meer verkeer over deze weg gaat maatregelen treffen. Is het niet mogelijk om dit vooraf al te doen door het instellen van een dertig kilometerzone?"

Vrachtverkeer

CDA-raadslid Herman van de Water vroeg donderdag tijdens de commissievergadering nog waar de aanname dat de hoeveelheid vrachtverkeer over de Onderweg niet zou toenemen, op was gebaseerd. Wethouder Jan de Groot reageerde: "Uit de wijk Arkel-Zuid zullen met name personenauto's komen. Daarnaast is het voor het vrachtverkeer veel gemakkelijker om over de dijk te rijden."

30 kilometerzone

Wat betreft de 30 kilometerzone legde wethouder De Groot uit: "Om die aan te leggen, heb je een wettelijke onderbouwing nodig. Er zijn nu geen argumenten om hiertoe over te gaan."