• De oude pont is vrij smal en vraagt soms veel stuurmanskunst van automobilisten.
• De oude pont is vrij smal en vraagt soms veel stuurmanskunst van automobilisten. Foto: familie De Visser

Grotere veerboot Kinderdijk-Krimpen

kinderdijk • Herbert de Visser neemt op vrijdag 22 september een nieuwe, grotere pont in gebruik. Hij kan daarmee zes tot tien extra auto's vervoeren van Kinderdijk naar Krimpen aan de Lek en vice versa.

"De oude pont is smal", vertelt De Visser. "We hebben drie rijbanen nu, 2,10 meter breed per stuk. Als er een vrachtwagentje op staat, is één rijbaan al helemaal bezet. Een tweede auto kan er dan met moeite langs manoeuvreren. Het tweede pijnpunt is: we hebben heel korte laad- en loskleppen. Daardoor liggen ze vaak erg schuin, met als gevolg dat bumpers soms de klep raken en auto's beschadigd raken."

De nieuwe veerboot is 4,5 meter breder. "We hebben straks vier rijbanen in plaats van drie, elke baan is 2,60 meter breed, een halve meter breder dus dan de huidige rijbanen. En de klep is ruim een meter langer, waardoor hij beter op de stoep ligt. Ook hebben we straks een aparte strook voor fietsers en voetgangers. Een veilige plek dus voor schoolkinderen."

De Visser is trots op zijn nieuwe vaartuig. "We hebben een schitterende pont kunnen kopen van de gemeente Schoonhoven. We gaan hem wel aanpassen: er komen binnen twee jaar nieuwe motoren in, we zijn bezig om dat voor te bereiden. In Schoonhoven hebben ze een nieuwe veerpont laten bouwen, niet omdat deze niet goed meer was. Hij is gebouwd als een zeeboot. Zo sterk worden ze nu niet meer gebouwd."

Betekent een grotere pont dat er straks meer en zwaarder verkeer door Kinderdijk rijdt? "In theorie kunnen er grotere vrachtwagens mee, maar we hebben te maken met een smalle straat en oude huisjes. Trillingen zijn dan niet prettig. Er zal allicht eens een grotere wagen tussendoor komen, maar met de bewoners heb ik afgesproken dat ik het binnen de perken hou. Bewoners moeten geen last hebben van de pont. De insteek is: sneller het verkeer wegwerken."

Er vaart tussen Kinderdijk en Krimpen aan de Lek altijd één veerboot. "Dat is vaak voldoende, soms niet. Maar wij krijgen het pas laat te horen als er wat gebeurd is op de weg. Dan hebben we geen tijd meer om personeel te regelen. Ik heb het er al vaak met Rijkswaterstaat over gehad, gevraagd om het mij te laten weten als het bijvoorbeeld vast staat op de Van Brienenoordbrug. Maar dat doet Rijkswaterstaat niet, want ze willen de verkeersdruk op de dorpjes niet stimuleren. Ik zeg: mensen weten de sluipwegen toch wel te vinden. Als ik op de hoogte ben, kan ik een extra boot regelen en mensen sneller naar de overkant brengen. Het wil nog wel eens gebeuren dat er op de West Kinderdijk een file staat tot aan het Zwarte Paard in Alblasserdam."

Op vrijdag 22 september zullen de kinderen van Herbert en Petra de Visser, Iris (17) en Mark (14), de naam van de pont onthullen. Daarna is er voor genodigden een feest in De Klok.