Notaris weerlegt kritiek op gemeentenamen

alblasserwaard • Notaris Wim van Leussen uit Ottoland vindt kritiek op de drie mogelijke namen voor de fusiegemeente Giessenlanden-Molenwaard onterecht.

Van Leussen is voorzitter van de commissie. Dat er in beide gemeenten geklaagd wordt over het gebrek aan originaliteit, begrijpt hij niet. De commissie koos uit ruim zeshonderd namen drie mogelijkheden waarop inwoners mogen stemmen. "Het proces is heel goed en democratisch geweest", zegt Van Leussen. "De bevolking heeft namen kunnen indienen en de commissie heeft een keuze gemaakt, dus het is volstrekt in lijn met wat de inwoners van beide gemeenten vinden. Hier spreekt gewoon de bevolking, het was de opdracht voor de commissie om daar naar te luisteren. Het kan altijd dat mensen daar ongelukkig mee zijn. De een vindt dit mooi, de ander dat. Maar de gemeentebesturen hebben gekozen voor een democratisch proces."

Van Leussen benadrukt dat de commissie niet over één nacht ijs is gegaan. "Er is heel weloverwogen een drietal namen gekozen, door een representatieve groep. De commissie heeft heel zelfstandig kunnen werken, binnen een door de gemeenteraden vastgesteld kader. We bekeken onder andere: is er een link met de historie, klinkt dit goed? Maar we hebben afgesproken niet te vertellen wat er wel of niet is afgevallen en hoe de afweging precies is gemaakt."

De naamgevingscommissie bestond uit negen personen, plus Van Leussen. "Mijn functie als voorzitter was geen andere dan het proces te begeleiden. Ik had zelf geen stemrecht. De commissie was absoluut bekwaam om deze taak te verrichten. We hebben enkele malen vergaderd, de laatste vergadering om tot een drietal te komen duurde ongeveer twee uur. We kwamen om 8 uur 's ochtends in het gemeentehuis in Hoornaar bijeen, om iedereen erbij te kunnen betrekken. Iedereen was zeer betrokken. De leden hebben echt hun stinkende best gedaan en iedereen heeft een duit in het zakje gedaan."

De namen van de leden van de naamgevingscommissie en uitleg over de drie namen zijn te vinden op: www.opwegnaaralblasserwaard.nl/naamgevingscommissie/