Eén minuut over twaalf dorpshuis De Spil

bleskensgraaf • Inwoners van Bleskensgraaf moeten nú actie ondernemen om te laten zien dat er draagvlak is voor 'hun' dorpshuis De Spil.

Eerdere pogingen dit van de grond te krijgen leverden niet genoeg resultaat op. "Het is één minuut over twaalf", stelt Jan de Wit. Het lid van de werkgroep De Spil geeft daarmee de urgentie van deze laatste oproep aan. "De eerdere oproepen en bewonersbijeenkomsten leverden niet genoeg op. Er zijn genoeg mensen die zeggen: 'Dat zou leuk zijn als dat er komt', maar zij ondernemen geen actie. Het is een prachtig en ruim gebouw, maar er wordt nu - afgezien van de sportzaal - veel te weinig gebruik van gemaakt. Zonder dat draagvlak kan het dorpshuis niet blijven bestaan."

Draagvlak, daar vraagt het gemeentebestuur naar bij het financieel ondersteunen van de dorpshuisfunctie. "Er gaat nu veel geld naar De Spil", stelt Laura de Graaff, programmacoördinator bij Molenwaard. "Dat is eindig. Er is een tijdelijke beheerder; als we op zoek willen gaan naar een permanente uitbater, per 1 januari 2018, dan moet duidelijk zijn dat het dorpshuis door Bleskensgraaf gedragen wordt. Helaas zijn onder de vorige beheerders veel verenigingen weg gegaan. Die hebben een andere plek in het dorp gevonden en het is lastig om hen weer terug te krijgen."

Via klankbordgroep@bleskensgraaf.info zijn voorstellen en ideeën welkom. Dat kan tot 13 september; dan wil de werkgroep een goed overzicht hebben. De Wit: "In september gaan we als werkgroep om tafel met het college en moet er duidelijkheid komen of de gemeente groen licht geeft voor het voortzetten van de dorpshuisfunctie van De Spil." Wethouder Fatih Özdere benadrukt dat het dorpshuis echt van het dorp zelf moet zijn. "Dat blijkt niet eenvoudig te realiseren; vandaar deze laatste oproep. Levert dit niet het gewenste resultaat op, dan moeten we kijken naar een andere invulling. Een mogelijke oplossing is dat het een gemeentelijke invulling krijgt na de herindeling, maar daar is nog niet over besloten. Vooralsnog gaan we ervan uit dat Bleskensgraaf zich herpakt."


Geurt Mouthaan