• Floortje van Hellemond verleent zorg aan huis en in haar praktijk.
• Floortje van Hellemond verleent zorg aan huis en in haar praktijk. Foto: Marijke Verhoef

Floortjes Zorg start oedeemtherapie

nieuwpoort • Floortje van Hellemond van Floortjes Zorg Naar Wens geeft sinds deze zomer ook oedeemtherapie aan huis.

Floortjes Zorg Naar Wens is al ruim drie jaar het adres voor fysiotherapie, particuliere ouderenzorg en ondersteuning via het pgb. Floortje heeft een eigen praktijkruimte in haar woning, maar werkt veelal ambulant. Ze heeft een persoonlijke en betrokken aanpak en levert altijd maatwerk. Dat kan doordat Floortjes Zorg Naar Wens zelfstandig werkt en niet aangesloten is bij een organisatie. "Daardoor kan ik de zorg volledig naar de wens van de mensen invullen. Ik kan hen de goede en professionele zorg en aandacht geven waar ze recht op hebben." De praktijk is CKR en BIG geregistreerd en de behandelingen worden door de zorgverzekeringen vergoed.

Sinds deze zomer is Floortje ook gediplomeerd oedeemtherapeut. Ze volgde de opleiding bij oedeemtherapie Vodder in Groningen; een instituut van Dr. Vodder die in Oostenrijk mensen met zeer ernstige oedeem behandelt. "Van hen wilde ik het vak graag leren", vertelt Floortje. Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel, bijvoorbeeld voeten, enkels, benen en buik. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de lymfeklieren hun werk niet meer (goed) doen. Enkele symptomen zijn een zwaar en tintelend gevoel, toename van omvang van het lichaamsdeel en wanneer de huid op de plek van het oedeem wordt ingedrukt ontstaat er een putje dat maar langzaam verdwijnt. Floortje: "Het komt onder andere voor bij vrouwen die borstkanker hebben gehad. Het is voor hen vaak zeer confronterend, want je ziet het altijd en het herinnert steeds aan die periode van ziekte."

Oedeemtherapie kan de klachten niet verhelpen, maar maakt het wel draaglijker. Floortje legt uit hoe: "Door middel van manuele lymfedrainage kan ik het oedeem stabiliseren. Het is een hele zachte massagetechniek die absoluut niet pijnlijk is. Daarnaast geven zwachtelen en oefentherapie verlichting en leer ik mensen ook hoe ze zelf hun huid kunnen verzorgen."

Floortje behandelt ook lipoedeem. Dat is een vetverdeling stoornis die vaak gepaard gaat met oedeem. "Vrouwen met lipoedeem hebben zeer brede heupen maar wel een smalle taille. Ze hebben vaak pijnlijke benen. Snel blauwe plekken krijgen kan ook een aanwijzing zijn voor lipoedeem. Vaak wordt gedacht dat deze mensen overgewicht hebben en worden ze op dieet gezet, wat niet helpt omdat dit niet het probleem is." Ook hier kan oedeemtherapie verlichting bieden. Daarnaast zet Floortje oedeemtherapie ook postoperatief of posttraumatisch in, bijvoorbeeld voor vochtafdrijving na een operatie of bij een gezwollen enkel.

Meer informatie: 06-51186445 of kijk op de website.

q www.floortjeszorgnaarwens.nl