• W. van Zijderveld geflankeerd door C. Stravers en H.J. Mesker.
• W. van Zijderveld geflankeerd door C. Stravers en H.J. Mesker. Foto: Herman Suiskind

Historie kerk Lexmond vastgelegd

lexmond • Walter van Zijderveld presenteerde donderdag in de hervormde kerk te Lexmond de eerste exemplaren van zijn boek 'Het kerkgebouw, de toren en het kerkhof van Lexmond'.

De kerkarchivarissen H.J. Mesker en C. Stravers namen de boeken in ontvangst. Over de Lexmondse kerk is door de jaren heen al het een en ander geschreven, maar een publicatie waarin zowel de geschiedenis van de toren, het kerkgebouw als het kerkhof wordt verhaald, bestond nog niet. "Veel van de geschiedenis is helaas verloren gegaan of vergeten", stelt Walter van Zijderveld. "Voor een gebouw waarvan diverse delen, zoals de toren en enkele delen van het koor, dateren uit de eerste helft van de veertiende eeuw, is dat niet zo vreemd. Omdat in de eeuwen daarna weinig over het gebouw is opgeschreven, geven ook archieven weinig informatie. Archeologisch en bouwkundig onderzoek hebben echter toch inzicht kunnen geven in de bouwhistorie van het complex."

Door gegevens te verzamelen uit velerlei bronnen is het gelukt om een goed beeld te krijgen van de historie van het gebouw. Deze is opgetekend in 'Het kerkgebouw, de toren en het kerkhof van Lexmond', wat wordt uitgegeven door de Hervormde Gemeente Lexmond. Er wordt ook aandacht besteed aan de mensen die ervoor zorgden dat onder meer kerkdiensten en begrafenissen goed konden functioneren. Voorbeelden daarvan zijn de voorzangers, de klokluiders en de aanzeggers. Ook wordt veel verteld over de pokkenepidemie van 1871, die in Lexmond veel dodelijke slachtoffers maakte.

Het boek geeft zo veel details over de geschiedenis van Lexmond. Op de jaarmarkt op 26 augustus is het boek in een kraam op het kerkplein te koop voor de actieprijs van 22,90 euro. Daarna is de prijs 24,90 euro.