• Adri Bom (3de van rechts) bij Het Hooge Huys in Ottoland, naast wethouder Meerkerk.
• Adri Bom (3de van rechts) bij Het Hooge Huys in Ottoland, naast wethouder Meerkerk. Foto: Anne Marie Hoekstra

Gedeputeerde provincie op bezoek in Molenwaard

'Geen huizen bouwen voor leegstand'

molenwaard • Bom was in Molenwaard op uitnodiging van wethouder Frank Meerkerk, die onder andere verantwoordelijk is voor het woonbeleid.

Meerkerk wilde met Bom in gesprek over de vraag: wat is een passende woningbouwopgave voor ons gebied? "De provinciale raming is hoger dan onze raming; een ander onderzoeksbureau komt tot net andere conclusies", aldus Meerkerk. "Verder hebben wij in Molenwaard gemiddeld 2.7 persoon per huishouden. Landelijk is dat onder de 2. Als we alleen de landelijke norm zouden hanteren, zouden we voor dezelfde mensen meer woningen nodig hebben. En in de toekomst hebben we meer huizen nodig dan landelijk, om het surplus aan kinderen te huisvesten."

Bom erkent: "Er zijn ramingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken waarvan wethouders en wij als provincie Zuid-Holland zeggen: klopt dat nou?"

Het Hooge Huys

De wethouders Meerkerk en Fatih Özdere namen de gedeputeerde mee naar onder andere het monumentale Hooge Huys in Ottoland, waar de eigenaren Wim en Niels van Leussen (links op de foto) appartementen in willen realiseren. Bom noemt dit een 'fantastisch leuk project'. "Hoe ontwikkel je plannen voor een monumentaal pand zodat het nog jaren mee kan en een functie vervult waar behoefte aan is? Je hebt inwoners nodig om zoiets uit te voeren, die moeten er energie in willen stoppen. Die energie is er in Molenwaard volop."

Meerkerk liet aan Bom diverse locaties zien waar huizen zouden kunnen verrijzen, zoals naast de Albrechtstraat in Nieuw-Lekkerland. "Hier zouden we willen ontwikkelen, maar we gaan eerst nog toetsen of daar behoefte aan is in het dorp", aldus Meerkerk. Bom: "Het gaat erom dat je bouwt voor de vraag. We moeten geen huizen bouwen voor leegstand, maar een duurzame behoefte invullen. De behoefte is in bijvoorbeeld Delft anders dan in Ottoland." In Molenaarsgraaf bezocht Bom de plaatselijke supermarkt. Frank Meerkerk: "Als we die winkel willen behouden, is meer parkeergelegenheid nodig." Toezeggingen kon Bom niet doen, maar dat was ook niet de opzet van het bezoek.

In Streefkerk bracht de gedeputeerde een bezoek aan kaasboerderij Booij. "Door schaalvergroting komen boerderijen leeg te staan, daar moet een bestemming voor gevonden worden. Wat voor functies kun je daarin toestaan? Ik heb tegen de wethouders van Molenwaard gezegd: zorg dat er een vertegenwoordiger van jullie gebied in de stuurgroep Groene Hart komt. De problematiek van vrijkomend agrarisch vastgoed is in elk deel van het Groene Hart hetzelfde."

Bedrijventerreinen

Özdere en Meerkerk spraken met Bom ook over bedrijventerreinen. "Elke kern heeft behoefte aan een plek waar bedrijven die gebonden zijn aan een lokale gemeenschap kunnen blijven en uitbreiden. Er ontstaat een dilemma bij bedrijven die zo groot aan het groeien zijn, dat je moet gaan bekijken: past dit nog op deze locatie en bij de infrastructuur? Het antwoord is per casus verschillend. Ook over Montapacking in Molenaarsgraaf hebben we gesproken. Het is belangrijk dat je met elkaar de afstemming zoekt over de vraag: waar ligt de grens? Wanneer moet een bedrijf naar een regionaal bedrijventerrein? Dat is maatwerk, daar moet je samen over in gesprek, om die bedrijven te behouden voor de provincie."

Er zijn op 16 augustus nog geen conclusies getrokken. "Dat was niet de bedoeling", aldus Bom. "Het ging erom dat we er gevoel bij zouden krijgen dat Molenwaard anders is dan verstedelijkt gebied. We hebben een goede basis gelegd voor vervolggesprekken." Voor een bezoek aan Kinderdijk was geen tijd meer. Provincie en gemeente buigen zich daar over de vraag hoe het dorp beter over het water kan worden ontsloten. Bom: "Dat is een enorme klus die grote bedragen vergt. Die hebben we als provincie ook niet."