• De brandweer was snel ter plaatse.
• De brandweer was snel ter plaatse. Foto: Geurt Mouthaan

Brand in varkensschuur Langerak

langerak • Het had veel erger af kunnen lopen: de snelle actie van de brandweer zorgde ervoor dat het varkensbedrijf van Erik Vink aan de Lekdijk in Langerak niet compleet afbrandde.

Uiteindelijk bleef de schade beperkt tot één afdeling in één van de schuren, waar het vuur ontstond. "Het had geen minuut langer moeten duren", bevestigt Erik Vink. "Door het centrale ventilatiesysteem zijn alle opstallen met elkaar verbonden en wordt door de luchtcirculatie het vuur door heel het bedrijf heen gezogen. Het eerste wat ik dan ook heb gedaan is dit systeem uitzetten. Daarnaast was de brandweer zeer snel ter plaatse om het vuur te blussen."

Een buurman die in de tuin aan het werk was hoorde donderdagochtend knallen in de schuur. Hij ging kijken, zag dat het mis was en belde meteen 112. "De rook kwam op dat moment uit het dak. Het vuur is binnen gebleven, doordat de dakbedekking het hield."

De brandweer wist met diverse eenheden, waaronder een hoogwerker, de brand snel onder controle weten te krijgen en zo uitbreiding via het dak te voorkomen. De schade is beperkt gebleven tot een deel van de schuur. De vijf aanwezige varkens zijn met de schrik vrijgekomen. Erik Vink: "Toevallig was deze afdeling, op een vijftal zeugen na, leeg. Normaal zijn er op deze plek zo'n honderd varkens. In het hele bedrijf heb je het over ongeveer 3.000 varkens, waaronder een groot aantal biggetjes. En ja, ik ben heel erg geschrokken. Toen ik hoorde dat er brand was, dacht ik dat de hele boel in lichterlaaie zou staan. Over een klein jaartje verkas ik wel naar onze nieuwe locatie aan de Melkweg in Langerak, maar de ellende van zo'n brand en het omkomen van duizenden dieren, dat had ik echt verschrikkelijk gevonden."

Asbest

Bij de brand is een geringe hoeveelheid asbest vrijgekomen. Deze is tussen twee schuren op het terrein neergekomen. Dit gebied is afgezet. De neergekomen asbest wordt opgeruimd door specialisten en vormt geen gevaar voor de omgeving.