• Winnaar EM Kantoorsystemen Cup 2016-2017: Kozakken Boys.
• Winnaar EM Kantoorsystemen Cup 2016-2017: Kozakken Boys. Foto: Teus Admiraal

Werkendammers maatje te groot voor SteDoCo

Kozakken Boys prolongeert EM Cup-titel

gorinchem • Voor het tweede seizoen op rij heeft Kozakken Boys beslag gelegd op de EM Cup. Op het terrein van Unitas was de tweededivisionist voor een kleine 1.500 toeschouwers met 4-0 een maatje te groot voor hoofdklasser SteDoCo.

De Werkendammers schoten op de kunstgrasmat in Gorinchem uit de sloffen en hadden al na drie minuten de score kunnen openen. Raily Ignacio schatte een steekpass van Gwaeron Stout op waarde in en werd op zijn pad naar het vijandige doel door Ricardo Samoender gehaakt. Arbiter Ron Collé wees resoluut naar de stip, maar het buitenkansje was aan Everton Pires Tavares niet besteed. Zijn te zachte inzet werd door doelman Ritchie Steinmann eenvoudig uit de onderhoek geplukt.

Boogbal

SteDoCo moest zich ook daarna vooral tot verdedigen beperken, maar was via een vrije trap van ex-Kozak Bryan Jongeneel (meter naast) nog dicht bij de openingstreffer. Nadat Kozakken Boys er na een kleine twintig minuten een spaarzame keer al voetballend wel doorheen kwam, was het dan ook meteen raak. Ahmad Mendes Moreira stond pardoes vogelvrij op randje zestien en verschalkte Steinmann met een fraaie boogbal. Een poging van 30 meter van Stout trof niet veel later nog de lat, voordat Ignacio de roodwitten naar 2-0 schoot. Bij de tweede paal kon hij na een voorzet op maat van Jeffrey van Nuland simpel binnentikken.

Cheque

Met alle goede bedoelingen startte SteDoCo aan het tweede bedrijf, maar echt gevaarlijk werd het daarbij niet. Zeker na de derde Werkendamse goal, een kopdoelpunt van Ignacio, was het gedaan met de Hoornaarse aanvalsdrang. Tien minuten voor tijd zette Pires Tavares de eindstand op het bord door zijn tweede strafschop van de middag wel langs Steinmann te schieten. Uit handen van Ronald Rietveld, directeur van toernooisponsor EM Kantoorsystemen, ontving Kozakken Boys de grote wisselbokaal. Tim van Ammelrooy van Trainingskampen.nl overhandigde een cheque voor een trainingskamp ter waarde van 5000 euro.

Hoop

SteDoCo-trainer Frans Adelaar sprak na afloop van een terechte nederlaag voor zijn ploeg. "Het is nooit leuk om te verliezen, maar het kwaliteitsverschil was vandaag simpelweg te groot. Kozakken Boys is op dit moment de beste amateurploeg van Nederland. We hadden met zijn allen gehoopt op meer, maar dat zat er niet in. Ik verwacht en hoop niet dat we in de Hoofdklasse veel clubs zullen treffen die het niveau van Kozakken Boys gaan halen."

Mooie prijs

Zijn collega Danny Buijs zag een fris en getergd Kozakken Boys. "Wij spelen elke wedstrijd om te winnen. Dat hebben de jongens goed opgepakt. Ze staken een hele hoop energie in de wedstrijd en al met al hebben we een hoog niveau weten te halen", wist hij.

"We wisten ons regelmatig onder de druk vandaan te spelen. Deze uitslag is in mijn ogen ook niet eens geflatteerd. Op enkele momenten na waarbij SteDoCo had kunnen scoren hebben we weinig weggegeven. Aan de andere kant hadden we er zelf ook zes of zeven kunnen maken."

Met de prijs was de oefenmeester vanzelfsprekend tevreden. "Dat is altijd leuk. We gaan ons oriënteren op een trainingskamp in Nederland, of net over de grens. En met een bloemetje is het ook altijd fijn thuiskomen", besloot hij al knipogend.

Opstelling Kozakken Boys: Arends; Gaari (61. Van Ingen), Pollemans, Mulder (46. Jakoba), Hammouti (72. Bot); Tavares, Stout, Van Nuland, Agatowski (72. Abdullahi); Ignacio, Mendes Moreira (72. Sönmez).

Opstelling SteDoCo: Steinmann; Boom, Molkenboer (75. Martis), Samoender, Jongeneel; Pinarci, Wielinga (75. Boers), Van Dam (75. Buist); Meierdres, Van de Brink (64. Balrak), Kurdal (46. Van Bruggen).

Leendert Kamsteeg