Vlnr: Lean van Rees, Lennard en Henry Boer, Erik Nugteren, Bart den Toom, Erik Bassa. Achter het stuur: Laurens van Vuuren.
Vlnr: Lean van Rees, Lennard en Henry Boer, Erik Nugteren, Bart den Toom, Erik Bassa. Achter het stuur: Laurens van Vuuren. Foto: aangeleverd

Promotie geen 'must' voor Red Dream

meerkerk/streefkerk • De tractorpullers van Red Dream zijn aanwezig op Tractorpulling Meerkerk. Voor sponsors, vrienden, kennissen en familie is op zaterdag 19 augustus een speciaal VIP-gedeelte ingericht.

Ze namen ruim 3,5 jaar de tijd om hun tractor Red Dream gereed te maken. Vorig seizoen startten de mannen halverwege het seizoen in de Supersport 4,5 ton Topklasse. De strijd aanbinden met Simply Green en White Shadow was iets te veel gevraagd voor de jonge motor en onervaren crew. Bewust werd een stapje terug gedaan. Een goede keuze, want in de Promoklasse bezetten ze momenteel een keurige gedeelde derde plaats. "In Meerkerk en de andere drie resterende wedstrijden hopen we die plaats vast te houden. Wij hoeven in dit eerste seizoen niet zo nodig te promoveren naar de hoogste klasse. Het gaat al harder dan we hadden verwacht", vertelt rijder Laurens van Vuuren.

Laurens weet waarover hij praat. Tot voor kort stond hij ook tussen het publiek, maar omdat chauffeur Peter van Herk het vriendenteam verliet zit de 24-jarige Hardinxvelder nu achter het stuur. "Je moet niet zenuwachtig zijn en vooral rustig blijven. De koppeling is heel gevoelig en daarom is vertrekken in de hoogste versnelling met 2700 toeren een hele klus. Als je 'm te snel laat opkomen, raak je vermogen kwijt en kom je amper weg. Op zand lukt het meestal wel, maar op een zware kleibaan moet je heel goed spelen met gas en koppeling."

Kriebelen

Als vrienden uit de Alblasserwaard werd regelmatig een Tractorpull-evenement bezocht. En op een gegeven moment begon het te kriebelen om zelf een tractor te bouwen. "Eerst met een kleine trekker in de klasse van 3,5 ton, maar het smaakte naar meer. In de loods van Piet Boer in Meerkerk stond Just May Be al een tijdje geparkeerd. We konden het rode frame op de kop tikken en onze rode droom was geboren", herinnert Oud-Alblasser Lean van Rees de aankoop in 2012 nog goed.

Al doende leert men en dat geldt ook voor de vrienden van Red Dream. "Met de regionale toppers als Red Impact en Simply Green hebben we een goede band. Van Red Impact kopen of lenen we soms onderdelen. Simply Green geeft ons tips, ze helpen graag maar vertellen niet alles. Je bent toch elkaars concurrent, zeker die tien seconden op de baan", weet PR-man Erik Nugteren.

Naast Meerkerk, staan ook nog Oudenbosch, Alphen en Tzum nog op het programma. "Die laatste wordt een zware wedstrijd. Een dag eerder trouwt Laurens en op zaterdagochtend zullen we vroeg richting Tzum moeten rijden. Aan zijn vriendin hebben we gevraagd of ze de bruiloft wil uitstellen, maar we hebben nog geen antwoord gekregen..."