• De Prinses Beatrixstraat in Oud-Alblas. Er zijn grote verschillen tussen de hoeveelheid groen in een wijk.
• De Prinses Beatrixstraat in Oud-Alblas. Er zijn grote verschillen tussen de hoeveelheid groen in een wijk. Foto: Anne Marie Hoekstra

Weinig groen in bebouwde kom Molenwaard

Er mag nog wel een boompje bij

regio • Terwijl we het in Nederland toch al slecht doen als het gaat over de aanwezigheid van bomen (gemiddeld 20 bomen per inwoner), is het qua bladgroen met de Alblasserwaard nog droeviger gesteld.

De WUR bracht een ranglijst uit waarop te zien is welke gemeenten het meeste groen binnen hun bebouwde kom hebben en welke het minste. De lijst telt 388 gemeenten. Behoorlijk onderaan, bij de tien minst groene gemeenten, bungelen Hardinxveld-Giessendam (plaats 382) en Alblasserdam (plaats 379). Ook Sliedrecht en Papendrecht scoren slecht: respectievelijk plaats 373 en plaats 366.

Giessenlanden

Groenste gemeente in de regio is Giessenlanden. De WUR plaatste Giessenlanden op plaats 155. Gorinchem en Zederik scoren redelijk; ze staan op respectievelijk de 250ste en 283ste plaats. Molenwaard zou er best nog een paar bomen bij mogen zetten, gezien de score: plaats 339. Hetzelfde geldt voor Dordrecht (plaats 357) en Vianen (plaats 362).

Ook buiten de bebouwde kom is het in de regio slecht gesteld met het groen. De polders zijn groen vanwege de vele weilanden, maar niet voor niets spreken kenners van een 'groene woestijn'; bijen, vlinders en diverse vogelsoorten hebben het moeilijk. Alles in het agrarisch gebied is gericht op productie, voor bomen en natuur is er weinig ruimte.

Stressverlagend

Het kleine aantal bomen in de regio is slecht nieuws als het gaat over biodiversiteit. Variatie is belangrijk voor het evenwicht in de natuur en dus ook voor overlevingskansen van mensen. Zo zorgen bijen voor de bestuiving van landbouwgewassen, spelen bomen een rol in de waterhuishouding en zorgen ecosystemen voor de afbraak van dode dieren en planten. Ook blijkt uit onderzoek dat de aanwezigheid van groen een stressverlagende invloed heeft op mensen.

Een woordvoerder van de gemeente Molenwaard vertelt in een reactie op het Wageningse onderzoek: "De gemeente vindt groen een kwaliteit die hoort bij het wonen in Molenwaard. Momenteel loopt er een onderzoek naar de aantallen vierkante meters groen per woning in Molenwaard, om die te kunnen vergelijken met de in de Nota Ruimte genoemde 75 vierkante meter per woning. Wij verwachten dat Molenwaard hieraan voldoet en realiseren ons dat bij alle ontwikkelingsplannen het groen (bomen en beplanting) een belangrijke rol speelt bij de groenbeleving en het woongenot.
De gemeente heeft recent het bomenstructuurplan vastgesteld. Boomstructuren waren niet beschermd. Nu wordt er meer aandacht gevraagd voor de huidige bomenstructuren."

Is het beleid gericht op uitbreiding van groen? "Het beleid is gericht op uitbreiding. In het bomenstructuurplan wordt gestreefd naar instandhouding en een duurzaam gezond bomenbestand. In dit plan zijn uitgangspunten opgesteld om dit te waarborgen en te versterken."

Is er aandacht voor dat er rondom de dorpen wel veel weilanden zijn, maar weinig bomen en biodiversiteit? "Op het groen, de bomen en biodiversiteit in het buitengebied heeft de gemeente weinig invloed, omdat dit wordt beheerd door het Waterschap en de Provincie. De gemeente werkt wel actief samen met natuurorganisaties, omliggende gemeentes en de Provincie Zuid Holland om ons cultuurlandschap in tact te houden en doet er alles aan de biodiversiteit te vergroten."

De woordvoerder stelt vast dat het een uitdaging wordt om het landelijke gebied door te trekken binnen de bebouwde kom. "Boombeplanting is hiervoor een belangrijke bouwsteen."

Open karakter

Volgens de woordvoerder wordt het groen van het weidse open karakter van Molenwaard door bewoners als positief ervaren. "Dit is het bekende slagenlandschap. De kernen liggen tussen het groen in. Onderlinge vergelijkingen van verschillende gemeenten zijn sterk afhankelijk van de ligging, plaats, aantal inwoners en oppervlakte. In het onderzoek scoren de gemeenten in het Alblasserwaard laag. Niet vreemd, omdat wij een open weids karakter hebben en daardoor minder bomen hebben."