Nienke Boom en Joep Vreeswijk eerder naar huis na aardbeving Kos

hoornaar/meerkerk • Nienke Boom uit Hoornaar en haar vriend Joep Vreeswijk uit Meerkerk waren op vakantie op Kos toen daar in de nacht van vorige week donderdag op vrijdag een zware aardbeving plaatsvond. Ze kwamen met de schrik vrij, maar het stel kwam wel eerder terug naar de Alblasserwaard.

Het had een mooie zonvakantie moeten worden voor Nienke en Joep, maar van begin af aan zat het ze niet mee. Oor- en keelontstekingen zorgden ervoor dat ze de eerste dagen op Kos, waar ze op maandag 17 juli aankwamen, verre van fit waren. "Eigenlijk voelden we ons op donderdag voor het eerst weer goed", blikt Nienke terug.

Balkon

Die donderdagavond hadden ze wat gegeten en dachten ze erover om elders wat te gaan drinken. Een plan dat ze niet uitvoeren; Nienke en Joep belandden uiteindelijk op het balkon van hun appartement om daar te kaarten en een biertje te drinken. Een mooie zomernacht werd ruw verstoord toen rond half twee de aardbeving plaatsvond. Nienke: "Het balkon begon opeens zo hard te schudden dat het wel leek alsof het loskwam van het gebouw. Tegelijkertijd hoorden we een bulderend geluid, alsof het keihard onweerde. Mijn vriend sleurde me naar binnen. Toen de schokken afgelopen waren, ben ik naar het balkon gelopen om naar buiten te kijken. Daar zag ik iedereen buiten staan en zijn wij ook naar beneden gerend om de straat op te gaan."

Bang waren Nienke en Joep op het moment van de aardbeving niet. "Gek genoeg heb je daar eigenlijk geen tijd voor. Je denkt alleen maar aan zo snel mogelijk weg te wezen. Pas toen ik buiten stond begon ik helemaal te trillen en heb ik meteen mijn familie laten weten dat ik veilig was."

Rugzak

Op de straat brengt het Alblasserwaardse stel de nacht door, met lakens om zich heen geslagen die de eigenaars van het hotel gepakt hadden. 's Ochtends gaat Joep naar binnen: eerst om heel snel identiteitsbewijzen en pinpassen te pakken. Later op de ochtend gooien ze wat kleren en eten in een rugzak. "Als er dan weer een schok zou komen, hadden we dat in ieder geval bij ons."

Antwerpen

Nienke en Joep besluiten om hun vakantie af te breken. Nienke: "Door al die naschokken was ik zo bang dat ik niet meer in slaap kon komen. Ik had geen zin om de rest van de tijd op Kos angst te hebben voor nog een aardbeving. Vandaar dat we zondag weer teruggekomen zijn."

Ze vertelt haar verhaal vanuit Antwerpen, een verjaardagscadeau van haar ouders. "Ik ben donderdag (vandaag, red.) jarig; om toch nog een vakantie te hebben, kreeg ik twee dagen uit. Eerst vond ik dat niets, maar het is veel beter dan thuiszitten en steeds terugdenken aan wat er is gebeurd. En de zon schijnt hier nu, dus we hebben uiteindelijk toch nog een paar mooie dagen samen."


Geurt Mouthaan