• Bram van der Wal en Ferry Verheij kruisten door Europa in een Mustang.
• Bram van der Wal en Ferry Verheij kruisten door Europa in een Mustang. Foto: aangeleverd

Bram van der Wal en Ferry Verheij in een Ford Mustang

Van Amsterdam naar Budapest

Afgelopen weekend keerden ze terug uit Budapest. Ferry Verheij uit Noordeloos en Meerkerker Bram van der Wal reden in een meer dan 50 jaar oude Ford V8 Mustang naar Hongarije.

Passend gekleed als Elvis Presley bezochten ze het Zwarte Woud, het mondaine Zwitserse Sankt Moritz en reden via de Stelvio naar het schilderachtige Venetië. Na Kroatië en de uitgestrekte poesta's werd na ruim 2200 (omrij-)kilometers Budapest bereikt.

"Samen met 130 auto's en zeker 300 passagiers was dat een hele belevenis", genieten de Alblasserwaarders na. "Met z'n allen op een knusse camping, soms slechts één herentoilet en maar liefst twee oplaadpunten voor heel veel iPhones en tablets."

Teambuilding

Het idee om deel te nemen aan de tweede editie van de Budapest Rally kwam van Ferry. "We brengen in het najaar ons boek '100Waard' uit, waarin we honderd Alblasserwaarders portretteren in de leeftijd van 1 tot 100 jaar. Uiteraard overleggen we veel, maar er wordt ook veel los van elkaar gewerkt. Als Bram de tekst heeft geschreven, ga ik op pad voor de foto. Inmiddels hebben we 85 verhalen geschreven en zijn er 70 foto's gemaakt."

Toertoecht

'Op een knusse camping, met soms één herentoilet en maar liefst twee oplaadpunten'

Hij vervolgt: "Voor de laatste loodjes vond ik het wel aardig om als teambuilding in mijn oude Ford Mustang uit 1966 op pad te gaan. Een dorpsgenoot tipte mij in het voorjaar over de ludieke toertocht naar Budapest. Mijn buurman Bert Schouten heeft de auto wel even nagekeken, want het oude beestje bleek maar op krap 5 cilinders te rijden. Rondom Noordeloos is dat niet erg, maar door de bergen kan dat weleens problemen opleveren. Ook heb ik er een gastank ingegooid, want een benzineverbruik van 1 op 5 is kostbaar..."

Bram lacht. "De eerste dag tankten we wel vijf keer. Onze collega's in een zwarte Cadillac, met ook een V8-motor en verkleed als ware bankrovers, waren koplopers met acht tankbeurten. We hebben een substantiële bijdrage geleverd aan het om zeep helpen van de akkoorden van Parijs."

Facebook

"Onderweg beleefden we hetzelfde plezier als bij het boek. Want het is natuurlijk lachen als ik Bram aan het eind van de dag, op het beeldschermpje van zijn mobiel, het verslag op Facebook zag schrijven. Iets verderop was ik druk met het bewerken van de foto's, om vaak na middernacht onze volgers op de hoogte te stellen van de belevenissen van die dag", aldus Ferry (47).

Discotheek

"Rond die tijd hadden wij het feestgedruis en de discotheek al lang verlaten. Je bent toch een stukje ouder dan de meeste deelnemers....", knipoogt de onlangs gepensioneerde Bram. "Klaas Hollander, mijn vriend, net 60 jaar geworden en verkleed als Fred Flintstone was met zijn zoon Thomas onderweg. Maar de meeste deelnemers waren nog geen 30 en eigenlijk flink daaronder. De eerste nachten deden wij geen oog meer dicht, als de jongelui hun tentje - op twintig centimeter afstand van onze slaapplaats - opzochten. Eenmaal op Italiaanse grond kozen wij voor een iets rustiger plekje."

Gehuld in Elvis-pak was niet alleen de Mustang een bezienswaardigheid, maar ook de rijders trokken de nodige aandacht. "Volledig in stijl reden wij de eerste dagen als The King mee in de rally, waar nog wel meer vreemd uitgedoste chauffeurs opvielen. Na het bezoek aan het zonovergoten en dik dertig graden warme San Marco Plein hebben we de pakken uitgetrokken. Op het mooie Venetiaanse plein werden volop foto's van ons genomen."

Hij vervolgt: "Overigens geef ik niks om auto's, maar de afgelopen week heb ik wel geleerd dat een sportauto uit 1966 veel teweeg brengt. Zo ook bij een kwijlende Amerikaanse toerist. Toen zijn vrouw onze trots een beetje water zag lekken, antwoordde hij meewarig. "So what, this car is 50 years old..."

Autosleutel

Maar de Mustang hield het goed. "Een beetje water en wat olie bijvullen, meer onderhoud hebben we niet gepleegd. We hebben één keer de gereedschapskist moeten gebruiken. Toen de autosleutel met tent en al in onze dichte kofferbak was beland. Onze Cadillac-collega bood nota bene met zijn sleutel uitkomst en wist onze achterklep weer te openen. Het saamhorigheidsgevoel was bijzonder hoog. Iedereen groet elkaar en biedt, waar nodig, een helpende hand. Van lieverlee zonderden wij ons toch af. We hoorden er wel bij, maar ook weer niet."

Klaptafeltje

De vele opdrachten liet het Alblasserwaardse tweetal bewust aan zich voorbij gaan. "Bram en ik maakten andere uitstapjes en genoten van de prachtige bergrit over de Stelvio. Dat deed ook een wat ouder echtpaar, zeg maar van onze leeftijd, 's avonds genietend van een wijntje zittend aan een klaptafeltje. Het was verre van saai, we kunnen er weer tegen. Op naar 1 november, als we het boek willen uitbrengen en met een expositie in de gemeenten Molenwaard, Giessenlanden en Zederik onze 100 geportretteerden willen tonen." Voor meer informatie over de toertocht die Bram en Ferry maakten en het boek dat zij maken: Facebookpagina Calling Elvis en

q www.100waard.nl