• Voor jong en oud is er volop te beleven op de jaarmarkt.
• Voor jong en oud is er volop te beleven op de jaarmarkt. Foto: Rick den Besten

Jaarmarkt sluit feestweek Noordeloos

noordeloos • De traditionele jaarmarkt in Noordeloos, steevast op de eerste zaterdag van augustus, is deze keer de afsluiting van een ongetwijfeld fantastische feestweek.

"Daar hopen we wel op", lacht marktmeester Wilco Bikker. "Want jaarlijkse komen er tussen de 10.000 en 12.000 bezoekers naar Noordeloos. Ook een soort reünie voor oud-inwoners, nu zeker, wegens onze vijfjaarlijkse feestweek." Maar ook vaste marktbezoekers komen naar het dorp. "Campings in de buurt staan extra vol met mensen, die er een speciaal weekend van maken. Geweldig toch. Vanuit Tienhoven, Meerkerk, Hoornaar en Nieuwland komen ze op de fiets naar de markt. Vorig jaar sprak ik vaste bezoekers uit Hendrik-Ido-Ambacht, die vinden Noordeloos zo'n leuk dorp." Bikker geniet daarvan. "Vanaf 2005 ben ik marktmeester, al weer jaren samen met Jan-Willem van Mourik en Arie den Besten. Wij hebben zitting in de verenigingsraad en vormen tevens de marktcommissie. Eind augustus, als iedereen weer terug is vakantie, evalueren we. Ondanks dat we al jaren bestaan, zijn er elk jaar verbeterpunten. Ook nu."

In het voorjaar versturen Bikker cs de eerste mails aan de vaste marktkooplui. "We zijn best kritisch en doen aan branchebescherming. Zo proberen we te voorkomen dat er onder de 207 kramen twee keer dezelfde waren worden aangeboden. Ook saaie handel en verkoop van tweedehands spullen worden geweerd. Verder mag er etenswaar worden verkocht, maar we proberen het zo gezond mogelijk te houden." Voor het rijke verenigingsleven is er natuurlijk ook plaats op de markt. "Maar ook voor de ijsclub, muziek, zwembad, voetbal of buurtvereniging geldt hetzelfde; geen troep en een grote diversiteit. En dat lukt. Het is altijd wel letterlijk passen en meten. Elke vierkante centimeter wordt benut."

Angst voor slecht weer heeft de organisatie niet. "Het is hoogzomer. Vaak zijn de weergoden ons goed gezind. Dit jaar staan er voor het eerst chique toiletwagens. We hebben afscheid genomen van de Dixies; die leverden naast de krappe wc's in de kroegen en de kerken nooit een prettig toiletbezoek op. De christelijk gereformeerde kerk speelt er trouwens handig op in. Zij houden de wagens schoon en vragen voor elk bezoek 0,50 euro. De opbrengst gaat naar een goed doel en dat is dit jaar Rio de Janeiro. Met het geld hoopt de kerk een verbeterd rioleringssysteem aan te leggen in de Braziliaanse stad." Zo snijdt het mes aan meerdere kanten. "Onze bezoekers maken gebruik van een fris toilet en in de toekomst ook de Brazilianen."

Theo Sprong