• Niels Cox en Adriënne Brand.
• Niels Cox en Adriënne Brand. Foto: Geurt Mouthaan

Adriënne Brand en Niels Cox laten Nederland achter zich

De rijkdom van het reizen

bleskensgraaf • Vrijheid, dat vormt de rode draad in het gesprek met Adriënne Brand en Niels Cox.

De vrijheid om in andere landen nieuwe ervaringen op te doen, mensen te ontmoeten, weg te zijn van de sociale controle in Nederland en de verplichtingen die een baan met zich meebrengt. "Daarom hebben we ook voor een enkele reis gekozen; we willen niet gebonden zijn door het idee dat je op een bepaald moment weer terug moet vliegen."

Het reisvirus zit bij Adriënne al langer in het bloed. Het begon met Zuid-Afrika, waar ze een maand vrijwilligerswerk verrichtte. Later volgde Azië, waar ze zich tijdens haar eerste backpackreis van drie maanden nog meer thuis voelde. Wat ze zeker wist: het onderweg zijn, het leren van andere culturen en de ervaringen die je leven verrijken, daarvoor laat ze de Alblasserwaardse polders graag achter zich. "Het burgerlijke leven hier, van negen tot vijf, dat past momenteel niet bij ons. Er is zoveel meer uit het leven te halen."

Ze heeft het niet voor niets over ons; ruim een jaar geleden kreeg de inwoonster van Bleskensgraaf een relatie met de Belgische Niels, die dezelfde passie heeft en met dezelfde drive de landen achter de grenzen van de lage landen wil ontdekken. Ze beamen dat elkaar een jaar kennen best kort is om zo'n avontuur te ondernemen. Adriënne: "Natuurlijk is het spannend om samen zo'n reis te ondernemen." Terwijl ze naar Niels lacht: "Het is echt de ultieme relatietest. En of het lastig is om Nederland achter me te laten? Natuurlijk, je weet dat je familie en vrienden gaat missen, maar via Skype kun je gemakkelijk contact houden."

Het enige dat nog hoefde te gebeuren om de weg vrij te maken, was het opzeggen van haar baan bij het Leger des Heils. Ook Niels, die afgestuurd is als orthodontist en al werkte, zet zijn carrière de komende periode in de pauzestand. "Wat we allebei leuk vinden is het onverwachte. Elke ochtend begin je weer aan een ontdekkingstocht, zonder dat je weet wat er op je pad komt. Het is zo mooi om op deze manier jezelf te ontwikkelen, nieuwe kanten van jezelf te ontdekken. Je verzamelt puzzelstukjes van wie je zelf bent. En of je daar ooit mee klaar bent? Nee, dat geloven we niet; dat gaat door tot je dood." Hun ervaringen leggen ze vast via de website en het Instagram-account fading_ borders (zie kader). "Daarbij focussen we ons vooral op het maken van video's."

Overigens: helemaal zonder plan gaan ze in oktober niet op reis. De bestemming is Azië; gemakkelijk en veilig om in rond te reizen, zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Zuid-Amerika. Het eerste reisdoel is Sri Lanka. Daarna steken Niels en Adriënne de grens over naar India. "We gaan daar tien dagen in retraite, in complete stilte. Dat zal best een heftige ervaring worden." Na Nepal volgt een vliegreis naar Nieuw-Zeeland. "Van daaruit willen we naar de eilanden van Frans Polynesië gaan. Vanuit Nederland is dat een heel dure vliegreis, maar wij hopen over te varen met een vrachtschip." En lachend: "Dat betekent waarschijnlijk wel dat we straks kotsend op het dek liggen, maar dat is dan ook een belevenis die we hebben gehad."

Tegen die tijd zal het opgespaarde geld waarmee ze de reis beginnen wellicht op zijn. Niels: "Maar het zou ook kunnen dat we onderweg een baantje krijgen en bij kunnen verdienen, om zo langer door te kunnen gaan; naar Australië of zelfs Hawaï. Dromen hebben we nog genoeg. Scandinavië bijvoorbeeld, daar zouden we ook graag heen willen gaan. Ik kan daar werken als orthodontist en ik heb eerder al een cursus Zweeds gevolgd."

Op de foto gaat één van de rugtassen mee, waar vanuit ze straks zullen leven. Ze hebben zin in de sprong in het diepe. "Genieten moet je nu al doen, niet pas als je met pensioen gaat. Al zullen we ons op een gegeven moment wel ergens settelen; op Hawaï of een Caribisch eiland, in ieder geval ergens waar de zon schijnt."


Geurt Mouthaan