• Poldervenus.
• Poldervenus.

Dertig kunstenaar exposeren in Museum Het Reghthuys

Grondboom herrijst als 'Poldervenus'

giesseburg • In Museum Het Reghthuys aan de Dorpsstraat 10 in Giessenburg zijn tot en met 26 augustus bijzondere kunstwerken te zien van dertig kunstenaars uit Giessenlanden.

De kunstwerken zijn zeer verschillend; schilderijen, zowel modern als klassiek, beelden, keramiek, zilversmeedwerk, knipkunst en nog vele andere vormen van kunst zijn in het museum geëxposeerd.

Giessenburger Joop Verbeeth toont bijvoorbeeld Poldervenus, een bewerkte grondboom met een bijzonder verhaal. Zijn vrouw Willy van Driest schildert al 35 jaar en exposeert twee werken in het museum: 'Ruisend Riet' en 'Riviergezicht over de Merwede naar Gorinchem'.

Magische krachten

"Onze voorouders kenden aan bomen magische krachten toe", vertelt Verbeeth. "Eikenbomen, bijvoorbeeld werden in de voorchristelijke tijd gezien als zetel van de goden. Ze werden gebruikt als boomheiligdom. Een plaats van samenkomst waar rituelen werden uitgevoerd."

Op een slibrug van het veenriviertje de Giessen in Giessenburg stond vierduizend jaar geleden ook een majestueuze eik. Ze domineerde eeuwenlang haar omgeving.

Conservering

Verbeeth: "Of de toenmalige polderbewoners vergaderden onder haar bladerdak, is niet bekend. Ze verdween in het veen, geveld door een storm. Maar daar begonnen een bacterie en veenzuren aan een conserveringsbehandeling."

Ze lag als grondboom duizenden jaren begraven in een maalsloot langs de Peursumse Vliet. Tot ergernis van de loonwerker die er bij het sloten ieder najaar met zijn graafarm achter bleef haken. In 2015 was hij het zat. Trok haar zes meter omhoog op de kade, om later af te voeren naar afvalverwerking.

Natuurlijke vormen

Toen kwam Giessenburger Verbeeth langs op zijn dagelijkse wandeling om de hond uit te laeten. Die rolde de grondboom met een gewicht van ruim 150 kilo eens op zijn zij. Bekeek haar natuurlijke vormen. En kwam terug met een bijl en beitels. Hij begon ter plaatse te hakken, in de hoop dat de loonwerker hem zijn werk zou laten doen. Na drie dagen werd de grondboom naar een veilige plek verhuisd.

Jaar drogen

Het houten gevaarte lag een jaartje te drogen onder een zeil. In januari 2017 begon het serieuze werk. Uren hakken, schaven en schuren veranderde de Giessenburgse grondboom, een veeneik, in een vruchtbaarheidsbeeld. Een eerbetoon aan de groeikracht van het leven. Verbeeth: "Dit beeld herinnert ons aan de ontstaansgeschiedenis van de Alblasserwaard. Eeuwenoud authentiek materiaal dat herrijst als Poldervenus."

Poldervenus en de andere kunstwerken zijn tot en met 28 augustus te zien in museum Het Regthuys in Giessenburg. Open op woensdag en op zaterdag van 13:30 tot 17:00 uur. De titel van de expositie is 'Te Kunst en te Kleur'. Voor deze titel is gekozen omdat het bestuur van het museum de wens had dat de tentoongestelde kunstwerken kleurrijk zouden zijn.

Verleiden tot bezoek

De inwoner van Giessenburg hoopt dat zijn verhaal Alblasserwaarders verleidt tot een bezoekje aan het museum. Joop Verbeeth is lid van de Historische Vereniging die het museum exploiteert.

"Het verhaal over die veeneik is naar mijn mening een verhaal dat vertelt moet worden. Je zult in Nederland weinig beelden vinden die van dergelijk authentiek materiaal zijn gemaakt. Boeren maakten er vroeger wel spanten van voor hooibergen en overkappingen. Ik onderzoek nu circa twaalf jaar verschillende plastische vormgevingstechnieken, en kon die opgebagerde boomstronk, gereed voor afvalverwerking, niet laten liggen."

q www.museumhetreghthuys.nl