Raad keurt bestemmingsplan goed, maar discussie niet afgerond

Plek bezoekerscentrum nog onzeker

kinderdijk • Opvallend: ondanks de raadsbrede goedkeuring gaat wethouder Frank Meerkerk nog eens in gesprek met onder andere inwoners en molenaars om te kijken naar een alternatieve locatie voor het bezoekerscentrum.

Raadsleden riepen het college op tot heropening van de gesprekken; de CU en PvdA dienden daarvoor een motie in die de steun kreeg van alle partijen.

De groeiende toeristenstroom maakt onder ander de komst van een bezoekerscentrum en parkeervoorzieningen noodzakelijk. Daarover zijn vriend en (bijna elke) vijand het eens. Maar er zijn in de loop van de tijd bezwaren ontstaan tegen de voorgestelde locatie van het bezoekerscentrum. In de motie wijzen CU en PvdA erop dat het maken van een definitief ontwerp en de bouw van het bezoekerscentrum nog geruime tijd zal vergen. En dat er dus nog tijd is voor goed overleg. De twee partijen willen dat bekeken wordt of gebouw Windkracht 4 aangekocht en gesloopt zou kunnen worden, zodat nieuwe mogelijkheden ontstaan. Zo nodig moet het college met voorstellen komen om het op dinsdag 4 juli goedgekeurde bestemmingsplan alsnog aan te passen.

Geen vertraging

Wethouder Frank Meerkerk vond dat prima.

"Ook al stellen we het bestemmingsplan nu vast, kunnen we dan met de benen op tafel alle opties nog eens langsgaan? Dat idee kan ik van harte ondersteunen."

Hij erkende: "Nee, er is niet opeens een andere optie. Er zijn veel opties bekeken. Er is hier echt niet over één nacht ijs gegaan. Er is een heel lange aanloop geweest naar dit bestemmingsplan. Tegelijkertijd willen we veel draagvlak en begrip voor elkaar. Dat wordt beter door bij elkaar te gaan zitten." Meerkerk wil wel doorpakken. "Ik wil geen vertraging. Wellicht kunnen we voor de zomervakantie al eens inventariseren: wat is er nodig om tot goede gesprekken te komen?"

PvdA en CU dienden een motie van waardering in voor de moeite die is gedaan om met de molenbewoners tot overeenstemming te komen. Maar de PvdA uitte ook stevige kritiek op de SWEK. Spaans: "Je voert geen ruzieachtige gesprekken met ondernemers of molenaars. Met de belangenvereniging moet je kunnen samenwerken, het is je vak om dat te kunnen. Veel van de onrust bij andere overheden, het waterschap en inwoners wordt veroorzaakt door de opstelling van de directie. De directie gaat niet echt in gesprek, wil altijd meteen overtuigen van het eigen gelijk."

Wel heeft de PvdA bewondering voor manier waarop de SWEK de organisatie weer gezond heeft gekregen. Maar de balans is zoek, aldus Spaans. "Het is een uitdaging om de balans te blijven zoeken tussen dingen die het gebied van waarde maken. De SWEK-directie heeft de balans wel eens uit het oog verloren, is te veel doorgeslagen naar het gezond maken van de financiële exploitatie. Bewoners en molenaars voelen zich niet gehoord. Wij vinden het terecht dat ze soms boos zijn. We kunnen onze ogen niet sluiten voor de vraagtekens die bewoners zetten bij de locatie van het bezoekerscentrum. De discussie over de plek gaat diep. Door de gekozen plek wordt het panorama geschaad, vinden bewoners."

Ineke van der Have (VVD) deelt de kritiek niet: "Jammer dat PvdA de zwarte piet legt bij de SWEK. Zonder hen waren we niet zover gekomen als we nu zijn."