• Frouke Vermeulen in de klas.
• Frouke Vermeulen in de klas. Foto: Marijke Verhoef

'Achteraf had niemand het willen missen'

Frouke zit volop toekomstdromen

langerak • Na negen jaar op de Eben-Haëzerschool in Nieuwpoort te hebben gezeten, neemt de dertienjarige Frouke Vermeulen deze week afscheid. Een bijzonder afscheid omdat Frouke het Syndroom van Down heeft en de school haar heeft begeleid vanaf haar eerste schooldag.

Om de school te bedanken en in het zonnetje te zetten hebben Frouke en haar ouders Piet en Bastienne op maandag 26 juni de Passend Onderwijs Pluim overhandigd aan de intern begeleidster van de school.

Altijd positief

Bastienne vertelt: "Ver voor het Passend Onderwijs een feit werd was Frouke al welkom op deze school. De directeur en leerkrachten zijn altijd positief geweest over haar komst."

"Frouke was het eerste kind met het Downsyndroom op de Eben-Haëzerschool in Nieuwpoort dus het was best even spannend hoe dat allemaal zou gaan", vervolgt Bastienne.

"Voor ons, maar ook voor de leerkrachten. Achteraf zeggen ze gelukkig allemaal dat ze het niet hadden willen missen. Het is fijn om te zien dat de school open staat voor kinderen die anders zijn."

Meedoen

Frouke deed mee met de gewone lessen en kreeg persoonlijke begeleiding waar en wanneer dat nodig was. In veel gevallen kreeg ze over dezelfde onderwerpen les als de andere kinderen, maar werd de les aangepast aan haar niveau. Vooral lezen gaat haar goed af. Rekenen en geschiedenis vindt ze moeilijker.

Bastienne: 'Het is mooi om te zien hoe de kinderen uit haar klas met Frouke omgaan. Frouke heeft de neiging om zich terug te trekken, maar haar klasgenoten betrekken haar overal bij en helpen haar waar dat nodig is. Ze heeft het hier op school enorm naar haar zin gehad.' Haar vrienden en vriendinnen gaat Frouke dan ook het meest missen. Gelukkig ziet ze veel van haar oude klasgenootjes volgend jaar weer op de tienerclub.

Afscheid en nieuw begin

Het echte afscheid vindt deze week plaats. Op dinsdag 4 juli heeft de hele klas de eindmusical 'Niet te filmen' opgevoerd. Donderdag 6 juli is de allerlaatste dag van groep acht op de Eben-Haëzerschool en mogen alle 22 leerlingen nog een keer stralen op de rode loper. Na een welverdiende vakantie in Frankrijk en Italië breekt er voor Frouke een spannend nieuw tijdperk aan. Bij de Cirkel in Gorinchem gaat ze het Voortgezet Speciaal Onderwijs volgen.

'Ik ga daar leren om aardappels te schillen, boodschappen te doen en appeltaarten bakken', vertelt Frouke. Ook krijgt ze de mogelijkheid om stage te lopen en daar heeft ze nu al zin in. Ze heeft zelfs al een bakkerij op het oog waar ze wil leren hoe ze de beste Kaiser broodjes en croissantjes kan maken. Frouke kan tot haar 18e jaar naar de Cirkel en verlaat de school dan in principe met een baan.

Toekomstdromen

Uit haar antwoord op de vraag wat ze later wil worden blijkt direct hoe ambitieus Frouke is: Ze soms een rijtje beroepen op die haar aantrekkelijk lijken: "Bakker, verpleegster, tandarts en later wil ik ook nog dominee worden. Dan ga ik lekker veel psalmen zingen!"

Zingen

Zingen is één van haar hobby's, net als taarten bakken, toneelspelen, lezen en zwemmen. Als ze zestien is wil Frouke gaan brommer rijden, net als haar grote broer. En hoewel ze nog drie jaar de tijd heeft, is ze nu alvast aan het sparen voor een brommer. Haar ouders stimuleren haar om te doen wat ze leuk vindt.

Bastienne: 'We vinden het belangrijk om de mogelijkheden te benadrukken, in tegenstelling tot de onmogelijkheden die vaak naar voren komen.'

Willemieke Steen