Nieuwbouw wordt niet meer energieneutraal, wel energiezuinig

MFC Hoogblokland zes ton duurder

hoogblokland • "Het plan voldoet nog steeds aan de verwachtingen van alle gebruikers", verzekert wethouder Harmen Akkerman.

De gemeenteraad heeft vorig jaar bijna 6,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de bouw van het pand, waarin straks het dorpshuis, de twee scholen en kinderopvang een plek krijgen. De aanbesteding viel echter bijna een miljoen euro hoger uit. Voornaamste oorzaak: de aantrekkende markt.

Samen met de laagste inschrijver is de gemeente gaan zoeken naar bezuinigingsmogelijkheden, die met de gebruikers zijn besproken. Omdat sommige bezuinigingsopties de functionaliteit van het gebouw te nadelig beïnvloedde, zijn deze geschrapt. Het resultaat is uiteindelijk een bezuinig van 465.500 euro. Daardoor is er niet bijna een miljoen extra nodig, maar nog 618.500 euro. Het college stelt voor dit aanvullende krediet uit de algemene reserve te halen.

De kosten zijn ingeperkt doordat het aantal vierkante meters iets is teruggebracht en omdat de wens voor energieneutraliteit door het college is opgegeven. "De laatste stap om van energiezuinig naar energieneutraal te gaan, was een grote stap", zegt de wethouder. Het vroeg om de aanschaf van installaties die grote onderhouds- en vervangingskosten met zich meebrengen en zodoende een grote negatieve invloed hebben op de exploitatie. "Daarnaast zou de hele zolderverdieping zich vullen met installaties die zo zwaar zijn dat de verdieping ook verzwaard moest worden", vult Akkerman aan.

Daarom stelt het college voor deze installaties te schrappen en in plaats daarvan voor onder andere boilers met energiezuinige ketels te kiezen. Andere duurzame maatregelen zijn wel behouden. Zo wordt het platte dak van de scholen voorzien van zonnepanelen en krijgt het schuine dakvlak aan de kant van de Hofstede een groendak. Dit ziet er fraai uit én biedt extra isolatie. Deze maatregelen zorgen ervoor dat het pand energiezuinig blijft en nog altijd zuiniger wordt gebouwd dan het Bouwbesluit voorschrijft.

Het college heeft ook de exploitatie nogmaals onder de loep genomen. Hoewel de berekening door onder andere de verzelfstandiging van de Til-Groep ingewikkeld is, raamt Giessenlanden het exploitatiesaldo van de huidige drie panden op ruim 101.000 euro. Het nieuwe multifunctionele centrum komt fors lager uit met een saldo van bijna 29.000 euro.

Planning

Op 29 juni bespreekt de gemeenteraad het collegevoorstel tijdens de informatie raadsvergadering, op 6 juli besluit de raad. Wanneer de raad instemt en aanvullend krediet beschikbaar stelt, zal het college het project definitief gunnen aan de geselecteerde aannemer. Naar verwachting starten eind dit jaar de sloopwerkzaamheden voor de realisatie van het nieuwe centrum. Streven is om het pand eind 2018 gereed te hebben.