• Larissa Lens, Annemieke van As, Eline Trapman, Ilona Visser, Huibert van der Graaf en Annie Slob.
• Larissa Lens, Annemieke van As, Eline Trapman, Ilona Visser, Huibert van der Graaf en Annie Slob. Foto: aangleverd

'Het moet als een lopend vuurtje door de Poort gaan'

Nieuwpoort krijgt weer een feestjaar

nieuwpoort • Het duurt nog een jaar tot het feest begint, maar achter de schermen werkt het bestuur van Nieuwpoort 700 plus al aan de eerste voorbereidingen voor Nieuwpoort 735. Een deel van het programma is al bekend. Net als in 2014 vormt een theaterstuk het hoogtepunt van het jaar.

De Schippersjongen van Nieuwpoort was in 2014 een doorslaand succes. Na de middagvoorstelling in de feesttent ging het als een lopend vuurtje door de Poort. 'Daar moet je bij zijn', was de boodschap. Het resultaat: 's avonds een afgeladen tent. "Het was super van begin tot eind. Alleen de voorpret al, hoe je met zijn allen er echt voor gaat en er avonden aan werkt", kijkt Huibert van der Graaf terug. Ook voor Annemieke van As was het onvergetelijk. "Het was nogal een project. Er zat heel veel werk in, maar het was geweldig. Een bij elkaar geraapt clubje mensen werd een hele hechte groep. Dat was heel mooi."

Een theaterstuk kon dus ook bij deze viering van het verkrijgen van de stadsrechten voor Nieuwpoort niet uitblijven. Tijdens Open Monumentendag vorig jaar bood het perfecte verhaal zich aan: de watersnood van 1953. Annemieke van As vertelt: "De dijk bij Papendrecht is toen doorgebroken en de reparatie zou drie weken duren. Het was slechts een kwestie van tijd voor de hele Alblasserwaard blank zou staan en de evacues naar hogergelegen delen, zoals Nieuwpoort, zouden komen. Burgemeester Brouwer heeft ingegrepen en ervoor gezorgd dat Mourik uit Groot-Ammers erheen ging om het gat in de dijk te dichten. Binnen drie dagen was de klus geklaard." Rond deze historie wordt op dit moment een theaterstuk geschreven. Dankzij een verslag van de burgemeester is er veel bekend over hoe het exact is gegaan. Daarnaast worden er ook interviews gehouden met mensen uit Nieuwpoort en Langerak die deze watersnood mee hebben gemaakt. "We komen ook graag in contact met mensen die herinneringen hebben uit deze tijd", zegt Annemieke.

Water is dan ook het thema van het feestjaar. Het stichtingsbestuur, dat bestaat uit Annie Slob, Annemieke van As, Eline Trapman, Ilona Visser, Larissa Lens, Huibert van der Graaf en Cees Renes, zet alle festiviteiten in dit teken. Het feestjaar start in juni 2018 met de traditionele poortersmaaltijd, waarbij de Poortse kraai niet zal ontbreken. Uiteraard maakt ook de fietstocht Nieuwpoort-Nieuwpoort onderdeel uit van het programma.

Het stichtingsbestuur zoekt voor de festiviteiten nadrukkelijk de samenwerking met het verenigingsleven in Nieuwpoort. Ze hopen dat onder andere de oranjevereniging, de historische kring en KNA hun festiviteiten vanaf juni 2018 ook in het teken van water willen zetten. Daarnaast wil de stichting samenwerken met de scholen. Vrijwilligers, bestuursleden en sponsoren zijn nog welkom. Houd de vernieuwde website in de gaten voor nieuws over Nieuwpoort 735.

q www.nieuwpoort700plus.nl