• Tim Reynders.
• Tim Reynders. Foto: Familie Reynders

'Het gaat niet om ons, maar om Tim en de waarschuwing...'

Gevaar van challenges in beeld brengen

arkel • "Er was ons wel verteld dat mogelijk andere media dit bericht zouden oppikken, maar we hadden niet een dergelijke aandacht verwacht op radio, tv en andere kranten. Hoe dubbel het ook blijft voor ons, dit was uiteindelijk wel het doel. Dat het heel veel besproken zou worden en dat het gevaar van die challenges en games in beeld wordt gebracht" , vertelt moeder Anita tegenover de redactie van Het Kontakt.

"Maar bewust zoeken wij niet nog meer de publiciteit. Het verhaal is verteld. Het gaat niet om ons, maar om Tim en de waarschuwing richting andere kinderen. Als je jong bent is het goed om grenzen op te zoeken, dat hebben we ook tijdens de druk bezochte herdenkingsdienst in de Nieuwe Doelen in Gorinchem gezegd. Maar er zijn grenzen aan die grenzen. Tim is op ongelukkige wijze daarin te ver gegaan. Nogmaals wij hebben bewust gekozen voor een eenmalig artikel in de Volkskrant en zoeken niet andere media op."

Als de familie wil, dan staan ze elke dag in een krant of weekblad en kunnen ze verschijnen in veel televisieprogramma's. "We zijn benaderd door de bekende actualiteitenprogramma's op televisie. En ook door radio en geschreven pers. Maar we hebben besloten dat niet te doen. Nogmaals, het gaat niet om ons maar om de boodschap van het gevaar. Dat hebben we in de Volkskrant naar buiten gebracht. Meer nieuws is er op dit moment ook niet te melden en elk ander interview voegt niets toe."

Voor het televisieprogramma Jinek maakten Anita en haar man Geert een uitzondering. "Afgelopen dinsdag waren we te gast, samen met Eric van 't Zelfde de rector van het Lyceum Oude Hoven. We hopen jongeren te bereiken en dat ze goed zullen luisteren. Op de school van Tim zijn we ook al een paar keer geweest. We overwegen een Denktank op te gaan zetten, met als doel de gevaren van challenges meer aan het licht te brengen. Ook zouden we het prettig vinden als Youtube of andere platforms niet alleen verbiedt om naaktfoto's van kinderen te publiceren, maar ook een verbod legt op het ongenuanceerd tonen van de meest afschuwelijke challenges", vult Geert zijn vrouw aan.

Afgelopen zondag zou Tim 17 jaar zijn geworden. "Hij is ook op Vaderdag geboren en het voorbije weekend hebben we met beide families uitgebreid stil gestaan om het verlies te dragen. Het is zo zwaar…", besluit Anita.

Theo Sprong