• Vanachter haar bureau heeft Marijtje mooi uitzicht.
• Vanachter haar bureau heeft Marijtje mooi uitzicht. Foto: Anne Marie Hoekstra

Tachtigjarige schrijft over Ameide

ameide • De tachtigjarige Marijtje Struik uit Ameide heeft een nieuw boek geschreven: 'Gaandeweg Ameide'. Ze beschrijft haar liefde voor het dorp en hoe ze er terechtkwam.

De schrijfster woont op de derde verdieping van Open Vensters, in een huurappartement. Vandaar heeft ze een prachtig uitzicht over het dorp. Aanvankelijk wilde ze niet naar het appartement; ze vond het te klein. Vandaar de ondertitel van haar boek: 'Een tocht met schrijfsels en twijfels'. "Ik mocht hier gaan proefwonen en kampeerde elke weekeinde in het appartement", herinnert ze zich. Het uitzicht en haar liefde voor het dorp gaven de doorslag; ze verhuisde.

Ze maakte kennis met Ameide door aannemer Gerrit Streefkerk. In zijn Termeise tuin besprak ze de bouwtekeningen voor haar eerste huis, in De Minkeloos in Hoornaar. Met haar honden begon ze de Lekstrandjes te bezoeken. Ze toont foto's van haar geboortestadje Enkhuizen en van Ameide. "Kijk, hetzelfde licht." Ze begon te dromen van woonruimte in Ameide, genoot van de rijke historie van het dorp. "Toen ik in 2015 op Open Monumentendag het Waterschapshuis aan de Voorstraat bezocht, nam ik ook een kijkje bij de huurappartementen in Open Vensters." Ze dacht niet dat ze er wilde wonen. Maar ging twijfelen. Ameide had zoveel wat haar trok. Vaak zat ze om 7 uur 's morgens al met haar honden aan een Lekstrandje. Toen er een koper kwam voor haar huis in Peursum, hakte ze de knoop door. Haar boek is een lofzang op haar woonplaats. Ze verkoopt het aan huis (Open Vensters 315), in juli en augustus, elke zaterdag- en maandagochtend. De opbrengst gaat naar De Hoop in Dordrecht.