• Zomerse repetitie van 'Vogels van de Nacht' in De Ruimte.
• Zomerse repetitie van 'Vogels van de Nacht' in De Ruimte. Foto: Marijke Verhoef

Kaartverkoop Cultureel Festival Molenwaard is gestart

Een middeleeuwer op teenslippers

molenwaard • De lat ligt hoog, heel hoog, verzekeren initiatiefnemers Rijkus Krabbendam en Bart Toonen. Ze beloven groot historisch spektakel dat letterlijk alle zintuigen zal prikkelen. In het dalletje te Nieuwpoort wacht bezoekers vijf avonden op rij een culinaire beleving met intrigerend open lucht theater, compleet met professionele lichtshow en prachtige muziek van een live band. Niet voor niets zijn de voorbereidingen voor het festival al in september vorig jaar gestart.

Ook nu de zomer in aantocht is, gaan de repetities onverminderd door. In De Ruimte te Goudriaan komen de negen toneelspelers - waaronder ook wethouder Fatih - wekelijks samen en ook voor de ruim twintig figuranten zijn er regelmatig repetities. Ze komen bijna allemaal uit de gemeente Molenwaard. "Iedereen is amateur, maar het niveau is verrassend hoog", zegt Bart terwijl de eerste scenes worden gespeeld. De acteurs zijn deels al in hun middeleeuwse kostuums. "Dat helpt om in je rol te komen", zegt Mirjam Verheul (27) uit Dordrecht. Het is echter te warm om volledig in kostuum te gaan tijdens deze repetitie. Het resultaat is ietwat komisch: hippe sandalen onder een middeleeuwse rok en een middeleeuwse jas boven een korte broek met teenslippers.

Groeien

"Iedereen is heel enthousiast en doet er veel voor. Het is fantastisch hoe je iedereen in zijn rol ziet groeien", vertelt Gert van der Wal (64) uit de Waal enthousiast. Hij werd door Bart benaderd voor deelname. "Ze zochten een volkszanger. Ik zing graag, dus ik wilde wel, ook al wist ik niks van de rol." Toen Gert het script kreeg en zag dat hij meer tekst dan zang had, stond het angstzweet hem wel even in de handen. "Ik ben erin getuind", grapt hij. "Ik had nooit eerder toneel gespeeld en dacht dat het niet zou bestaan dat ik al die teksten uit mijn hoofd kon leren. Maar toch is het gelukt. Ik vind het acteren geweldig, wat een verrassing."

Gert's tegenspelers Sander den Ouden (30) uit Nieuw-Lekkerland en Mirjam Verheul hebben meer ervaring. Zij spelen beiden de rol van verteller. Hun liefde voor theater begon bij de CPJ, waar ze in door Bart Toonen geregisseerde stukken speelden. "Al waren dat vooral kluchten, waarbij het erom draait of je de lachers op de hand krijgt", zegt Sander. "Vogels van de Nacht is echter bepaald geen klucht, het is van een heel ander level. Het is een thriller met veel drama, en groter en spectaculairder dan ik ooit heb gedaan. Daarom wilde ik ook heel graag meedoen."

Dilemma

Het theaterstuk gaat terug naar de late middeleeuwen. In drie akten maakt het publiek kennis met arme boeren die noodgedwongen op rooftocht gaan. Maar hun daden kunnen niet onbestraft blijven. De rechterlijke macht moet de orde handhaven. Het publiek beslist: vrijspraak, verbanning of doodstraf voor de Vleermuizen? Het wordt een intrigerend stuk met veel spanning, twijfel en soms huiveringwekkende scenes.

Mirjam: "Het heeft echt het gevoel van een legende, het heeft iets mysterieus. Dat vind ik heel mooi." Bart ziet in het door Rijkus Krabbendam geschreven stuk ook parallellen met de huidige tijd. "We leggen het publiek een ethisch dilemma voor. Breekt nood echt wet? En moet je iemand aan de schandpaal nagelen, zoals nu gebeurt via social media?"

Het Cultureel Festival Molenwaard is echter méér dan alleen theater. Het festival is óók een culinaire beleving. Vanaf 19:00 uur kunnen bezoekers genieten van culinaire hoogstandjes van lokale restaurants en horeca-ondernemers. Om de sfeer compleet te maken klinkt er live muziek en zijn er ook theateracts in middeleeuwse stijl. Wanneer de schemer om 21:30 uur invalt, start het theaterstuk. Per avond zijn er 400 plaatsen beschikbaar. Binnenkort start een grote campagne, zodat iedereen in Molenwaard maar zéker ook daarbuiten weet dat het Cultureel Festival eraan komt. "Want met dit festival willen we Molenwaard op de culturele kaart zetten", besluit Rijkus Krabbendam. Aanhaken als sponsoren van het spektakel kan nog.

Marijke Verhoef