• Juf Gerda van Gastelen, trots met haar 31 kleuters van groep 1/2.
• Juf Gerda van Gastelen, trots met haar 31 kleuters van groep 1/2. Foto: Marijke Verhoef

Juf Gerda: 'Ik heb hart voor de kleuters'

Nét voor het pensioen nog even staken

nieuwpoort • "Ik maak mij grote zorgen", vertelt juf Gerda. Het is al na schooltijd, de kleuterstoelen staan in een kring, het is stil. Eerder die dag zaten er nog 31 kinderen. "Dat is eigenlijk te veel. We moeten passend onderwijs geven en dat is een hele goede zaak, maar dan heb je kleinere klassen en meer handen in de klas nodig. Je kunt niet lesgeven en tegelijkertijd dertig kinderen observeren en na schooltijd voor ieder kind een aparte leerlijn uitzetten. Daar heb je geen tijd voor. Gelukkig hebben wij bij De Knotwilg zeer betrokken ouders die meehelpen, dat is echt fantastisch en ze zijn eigenlijk onmisbaar, maar het onderwijs mag niet afhankelijk zijn van vrijwilligers."

Gerda pleit voor meer geld vanuit het rijk voor het basisonderwijs, zodat er in iedere klas een onderwijsassistent bij kan. "We komen nu niet altijd toe aan wat de kinderen nodig hebben. We hebben hen zo goed in beeld en zien wat er moet en kan, maar als leerkracht heb je maar twee handen..." Daarom doen de leerkrachten van De Knotwilg op 27 juni mee met de landelijke staking. Van 8:30 tot 9:30 uur geven ze geen les. "Het is heel goed om te laten zien waar je voor staat, we moeten de overheid wakker schudden. Deze staking gaat niet om ons, maar om de kinderen."

Hier spreekt een bevlogen juf, met hart voor haar klas. Haar collega en opvolgster juf Eveline typeert haar als een rustige en betrokken juf, eentje die rekening houdt met de behoefte van haar kinderen. Zo geeft ze alle kinderen iedere ochtend een high five. Even persoonlijke aandacht, zodat ieder kind zich gezien voelt. Dat is typisch Gerda.

Ze is geboren voor het kleuteronderwijs. "Ik heb hart voor kleuters", zegt ze met een glimlach. Ze houdt van hun onbevangenheid, creativiteit en durf. Dat had ze al vroeg door. Op haar zestiende startte de geboren Amsterdamse op de Kweekschool voor Kleuterleidsters en op haar negentiende kreeg ze een baan bij de christelijke kleuterschool Eben Haëzer in de Waal. Ze verruilde Amsterdam voor de Alblasserwaardse polder. Nadat ze moeder werd, is ze even uit het onderwijs gegaan. Al snel hielp ze echter als vrijwilliger mee met het opzetten van een peuterspeelzaal in Nieuwpoort, waar ze tien jaar werkte. Daarna vroeg Wim Punt haar in te vallen op OBS In den Bongerd in Langerak. Dat is inmiddels 32 jaar geleden. "De tijd is gevlogen", kijkt ze terug. Ze maakte de fusie met OBS De Poort 23 jaar geleden mee en de verhuizing naar de brede school een aantal jaren terug. Ze is blij met haar ruime lokaal en de samenwerking met de christelijke school. "Het is heerlijk om hier mijn carrière af te kunnen sluiten. Ik werk met werkelijk fantastische ouders in de Oudervereniging die veel voor de school doen. Ik ga iedere dag met plezier naar school, dat is een groot goed."

De kleuters zijn in 44 jaar tijd amper veranderd, de wereld om hen heen des te meer. "Kleuters zijn nu veel zelfstandiger. Na het kringgesprek gaan de kinderen op hun eigen niveau aan de slag." Met een planbord kunnen ze hun weektaken zelf indelen. "Dat geeft hen houvast en verantwoordelijkheidsgevoel." In de klas gebruikt Gerda graag alle nieuwe technieken. Ze is een juf van de oude én de nieuwe stempel tegelijk. "Ik ben mij altijd blijven ontwikkelen. Het houdt je fris en zorgt ervoor dat je plezier blijft houden in je werk." Ze gebruikt het digibord bijvoorbeeld met spelenderwijs letters leren of bij het voorlezen van prentenboeken. Ondertussen leest ze ook nog gewoon regelmatig voor uit Pluk van de Petteflet en Jip en Janneke, net zoals ze deed toen ze als 19-jarige in de Waal begon.

Afscheidsreceptie

Het team van OBS De Knotwilg heeft op 28 juni een afscheidsdag in petto voor juf Gerda. Van 16:00 tot 19:00 uur is er een receptie op de school, waarbij alle collega's, oud-collega's, oud-leerlingen en ouders van oud-leerlingen welkom zijn. Na het feestje werkt Gerda nog een week door tot de zomervakantie begint.