• Gerdine Kwakernaak:
• Gerdine Kwakernaak: "Het was een schitterende periode, maar het is goed geweest." Foto: Marijke Verhoef

Kado & Zo stopt na ruim twaalf jaar

giessenburg • Op 15 juli sluiten de deuren van Kado & Zo in Giessenburg voorgoed. Na wéér een inbraak trekt eigenaresse Gerdine Kwakernaak na ruim twaalf jaar de stekker uit haar onderneming.

'Nu is 't klaar'. Dat was Gerdine's eerste gedachte toen ze hoorde dat er in de nacht van 7 op 8 mei was ingebroken. Ze was op dat moment in Taiwan, waar ze als vrijwilliger twee ouders begeleidde bij de ontmoeting met hun adoptiekind. "Mijn familie wilde het stilhouden omdat ik niets kon doen, maar ik kreeg een appje van een klant die mij een hart onder de riem wilde steken." Met zes uur tijdsverschil kon ze weinig betekenen voor het team thuis. "Zij zaten met de ellende, dat vond ik heel vervelend." Normaliter is er weinig te stelen bij Kado & Zo. Vanwege het inbraakrisico had Gerdine altijd minimaal cash in kas. Vanwege haar vakantie had ze echter gezorgd dat het team een week vooruit kon. Daar hebben de inbrekers van geprofiteerd. "Als ze een dag eerder waren gekomen, was er niks te halen geweest. Nu was er net een paar duizend euro aan postzegels binnen."

De dieven hebben 's nachts de buitendeur geforceerd en zijn direct doorgelopen naar de kluis. Ze vreesden het slot uit de brandwerende deur en probeerden de kluizen kapot te slaan. Precies bij de kluizen waarin het geld en de postzegels lagen, lukte dat. De dieven waren zo'n twee uur binnen. "Op de camerabeelden zie je dat ze heel doelgericht te werk gingen. Het was heel onwerkelijk. Alsof je naar een slechte film kijkt." Eerder was Kado & Zo het slachtoffer van een soort babbeltruc. In een volle winkel namen dieven een flinke greep uit de kassa.

Het is een bittere pil. "Het was best hard werken de laatste jaren. We krabbelden de laatste tijd net weer op, maar nu zijn we financieel weer terug bij af." De verzekering vergoedt namelijk enkel gestolen goederen, niet geld of postzegels. En laat dat nu net de grootste schade zijn.

Het heeft Gerdine doen besluiten dat het genoeg is geweest. Ze houdt tot 15 juli leegverkoop, doet nog mee met de klantenverwenavond en dan sluit de winkel. In het pand aan de Dorpsstraat 72 opent in augustus Knotje Wol, die ook het postNL servicepunt zal bemannen. Via Knotje Wol blijft Gerdine verstelwerk doen en ze zoekt een vaste baan. Ze kijkt met een glimlach terug op ruim twaalf jaar Kado & Zo. "Giessenburg is een gezellig, laagdrempelig dorp. Als dorpswinkel voorzagen we in veel kleine behoeftes en met het postservicepunt hadden we een regiofunctie. Het contact met de klanten was het mooist. Ik zal straks best even in een gat vallen. De winkel was mijn kindje, alles draaide om de winkel. Dat moet ik loslaten. Maar ik ben positief, wie weet wat de toekomst brengt. Kado & Zo was een schitterende periode, maar het is goed geweest."