• De groep vrienden uit Ottoland, na afloop van hun reddingsactie.
• De groep vrienden uit Ottoland, na afloop van hun reddingsactie. Foto: aangeleverd

Ottolandse bruiloftsgasten helpen mee met reddingsactie

Koeien gered uit brandende stal

molenaarsgraaf • Vrijdagnacht, half drie; de vader van melkveehouder Addy Brandwijk ziet tot zijn grote schrik rook komen uit de koeienstal van De Zuivelboerderij aan de Kweldamweg in Molenaarsgraaf. Hij bedenkt zich geen moment en rent het woonhuis binnen om zijn zoon en schoondochter Marjolein wakker te maken.

Op hetzelfde moment rijdt een busje met zeven vrienden uit Ottoland - Mark Houweling, Anne-Jan Houweling, Patrick Swijnenburg, Simone Swijnenburg, Geoffrey Hakkesteeg, Wilco Jungheim en Jochem Bos - het erf van De Zuivelboerderij op. Zij komen net terug van een feestje, de bruiloft van Sijmen Stuij uit Ottoland en Patricia Bouter uit Poortugaal, en ze hadden tijdens een plaspauze de rookwolken die uit de koeienstal opstegen ook gezien.

"We reden rond half drie op de provinciale weg tussen Oud-Alblas en De Put toen we bij een boerderij aan de Kweldamweg rookpluimen zagen", vertelt Mark Houweling, één van de jongeren. "We zijn omgekeerd en erheen gegaan."

Minuten

"Dankzij hun hulp hebben we het grootste deel van de koeien kunnen redden", blikt Marjolein Brandwijk-Aantjes terug op vrijdagnacht. "Het was echt een kwestie van minuten. Al die koeien de stal uit krijgen is een groot werk en doordat zij hebben meegeholpen is dat gelukt. De brandweer, die er ook heel snel was, kon zo meteen gaan blussen. Anders waren ze veel tijd kwijt geweest aan het leeghalen van de stal. Wij zijn die jongeren echt heel dankbaar."

In ongeveer dertig minuten zijn de brandweerlieden de brand meester. Het vuur ontstond in een tractor die in de schuur stond, waarschijnlijk door kortsluiting. Marjolein: "Het gekke is dat ik om half twee nog in de stal liep, langs de tractor, en dat er toen nog niets te zien was. Wel heb ik de deur naar de kalfjes en de pinken dicht gedaan en dat is achteraf gezien hun redding geweest."

Het is die vrijdagnacht chaos op het erf van de Molenaarsgraafse boerderij. Hulp komt van de Ottolandse jongeren, maar ook van buren die meteen bijspringen. Addy loopt er in zijn boxershort en op blote voeten rond. "Achteraf bleek hij ook tweedegraads brandwonden op zijn voeten te hebben. Hij is daarvoor naar het ziekenhuis geweest." De koeien stribbelen niet tegen. Het verhaal dat de dieren aangetrokken worden door het vuur en juist die kant op willen gaan, gaat deze keer niet op. Marjolein: "Addy en de jongeren hebben zo snel mogelijk alle hekken opengezet. Het leek net alsof je een emmer water leeggooit; ze gingen heel snel naar buiten toe. Ze hebben het helaas niet allemaal overleefd. Er zijn twee kalfjes niet op tijd naar buiten gekomen; die zijn verbrand. Eén kalfje hebben we vanwege brandwonden een spuitje moeten geven."

Biertje

En Mark Houweling: "We zagen dat het vuur het hevigst was bij het jongvee, dus die hebben we als eerste naar buiten geloodst. Daarna de koeien. We zijn uiteindelijk bijna de hele nacht bezig geweest. Na afloop hebben we nog een biertje gedaan met de boer en zijn we naar huis gegaan."

De rondlopende koeien worden zo goed mogelijk bij elkaar gehaald. "Er zaten er vier op vijf in de sloot", vertelt Marjolein. "Laurens Korevaar is met zijn voorlader gekomen om die eruit te halen. Eén zat er vast in de mesthoop. En alles liep door elkaar heen: droge koeien, melkkoeien, de pinken. Gelukkig kwam onze vaste kracht John Zwijnenburg 's ochtends om half zes; hij heeft samen met buurjongen Corstiaan Baan de koeien geselecteerd, zodat we gewoon weer konden melken."


Geurt Mouthaan