• Celia met juf Andrea en meester Rogier.
• Celia met juf Andrea en meester Rogier. Foto: Anne Marie Hoekstra

'Je wilt dat je kind gelukkig is'

Weer met plezier naar school

Celia Keizer (9) uit Papen-drecht is een slim meisje. Ze ging regelmatig met grote tegenzin naar school. De hoogbegaafdenklas in Nieuw-Lekkerland bracht uitkomst. Haar moeder: 'Ik had ineens een heel ander kind in de auto.'

"In de gewone klas zat ik de hele tijd makkelijk werk te doen", vertelt Celia. "Dan ga je jezelf vervelen. Ik kreeg wel meer uitdaging, maar dat was maar een uurtje per week. Doordat ik nu met allemaal hoogbegaafde kinderen in een groep zit, kan ik beter samenwerken. Je begrijpt elkaar beter."

Celia bezoekt de hoogbegaafdenklas van obs De Tuimelaar. De klas is een initiatief van vijf openbare scholen in Molenwaard, die gezamenlijk één jaar lang een fulltime leerkracht financieren. Daarna moeten er voldoende leerlingen zijn om een fulltime leerkracht te bekostigen, zodat de groep zelfstandig verder kan. Begeleider is innovatie- en organisatieadviseur Ties van Riel, die diverse Topklassen opzette.

Boze buien

Celia's moeder Sonja moest haar dochter voorheen soms 'naar school slepen'. "Vanaf groep 2 ging ze vaak met tegenzin naar school. We zagen wel dat ze extra slim was, ze is daarom versneld naar groep 3 gegaan. Toch bleven er problemen. Samen met haar school in Papendrecht hebben we extra uitdaging gezocht. Maar dat bleek niet voldoende, thuis had ze boze buien. De school heeft echt alles uit de kast getrokken, maar kan niet bieden wat deze groep kinderen nodig heeft."

De ouders van Celia lieten hun dochter testen. "Uit IQ-onderzoek bleek dat haar IQ nóg hoger was dan gedacht. Dat verklaarde een heleboel. Vooral het onderpresteren werd benoemd. Er werd ons verteld: als uw kind nog twee jaar regulier onderwijs blijft volgen, is er een kans dat ze zó ongemotiveerd raakt dat ze het op de middelbare school niet gaat redden. Dat was reden tot actie. Ik hoorde over de start van de hoogbegaafdengroep in Nieuw-Lekkerland. Dat was kort voor de meivakantie. Op maandag 8 mei is Celia op De Tuimelaar begonnen, de dag waarop de klas startte." Wat vond Celia van haar nieuwe klas? "Ik dacht gelijk: dit is het. Het was meteen heel gezellig, ik had gelijk een vriendje. Je krijgt hier maar één dag saai werk, voor de rest moeilijker werk. Dat is veel leuker. En we doen onderzoek, bijvoorbeeld naar wat dieren in de ijstijd aten."

Andrea van Hoorn en Rogier Jue zijn de leerkrachten van de hoogbegaafdenklas. Ze waren beiden op zoek naar een nieuwe uitdaging. Andrea: "Daarbij komt: ik heb altijd gevonden dat het heel lastig was om meer begaafde en hoogbegaafde kinderen voldoende aandacht te geven. Je neemt veel tijd voor kinderen die extra instructie nodig hebben. Maar die hoogbegaafde kinderen hebben ook jouw begeleiding en aandacht nodig."

Succeservaringen

Rogier: "Ik vind het heel fijn om deze kinderen succeservaringen mee te geven. Een hoogbegaafd kind zal na een dag regulier onderwijs niet vaak thuiskomen met de reactie: 'Te gek wat ik heb geleerd'." Andrea: "En we willen ze leren om te gaan met hun gaven." Moeder Sonja knikt. "Ze leren nu om te leren." Andrea: "Het is allemaal zo makkelijk voor ze geweest. Je vastbijten was vaak niet nodig. Nu moeten ze er echt wat voor gaan doen." Rogier: "We willen ze ervoor behoeden dat ze in het voortgezet onderwijs terugzakken naar één of twee niveaus lager."

De leerlingen in de hoogbegaafdenklas (dat zijn er op dit moment vijftien), krijgen vakken die ze voorheen niet kregen: Spaans, debatteren en filosoferen. Andrea geeft de filosofielessen. "Ik kies meestal zelf een onderwerp. Vooraf denken ze na over hun mening. Ze leren ook: niks is fout. We gaan met elkaar in gesprek, ze leren luisteren, ingaan op elkaars mening." Rogier: "Deze kinderen krijgen later hoge functies, ze krijgen mensen onder zich. Dan moeten ze leiderschap leren, met goede argumenten komen." Hoewel kinderen uit de groepen 4 tot en met 7 bij elkaar zitten, verloopt de interactie prima. Andrea: "Deze kinderen zijn allemaal gelijk gestemd, ze willen bijvoorbeeld nadenken over de vraag: hoe ontstond de aarde? Het leeftijdsverschil valt weg omdat ze op hetzelfde niveau denken. Een jongen van 8 is soms nog wat speelser, maar als ze bezig zijn met de lesstof merk je dat niet."

Rogier en Andrea moesten wennen aan hun veranderde rol, want hoogbegaafden vragen een ander soort begeleiding. Rogier: "In een gewone groep geef je veel uitleg, hier begeleid je ze meer met een vraag die je stelt, waardoor ze getriggerd worden. Je rol is meer coachend dan uitleggend." Andrea: "Dat geeft veel voldoening, je staat veel meer naast de kinderen."

Sonja hoort het gesprek met een glimlach aan. "Ik vind dit heel gaaf om te horen, om te zien hoe bevlogen ze zijn. Dit is precies wat deze groep kinderen nodig heeft. Celia begint meer initiatief te nemen, komt met verhalen thuis. Ik heb een heel ander kind. Mijn moeder haalde haar op de vijfde dag van school en zei: 'Ik had een heel ander kind in de auto!' Andere ouders van hoogbegaafde kinderen gun ik dit ook. Je betaalt hier niks extra, het valt onder het reguliere onderwijs. Ik raad ouders aan om gebruik te maken van de wenweken. Laat je kind het zelf ervaren. Het enige wat je wil is dat je kind gelukkig is, daar heb je het overbruggen van de afstand voor over."
Op 12 juni is er een avond over de hoogbegaafdenklas op De Tuimelaar. Aanvang: 20.00 uur. Aanmelden via: www.hb-groepmolenwaard.nl.

Anne Marie Hoekstra