Gemeenteraad unaniem akkoord met inrichtingsplan

'Beslist geen cadeautje voor Peursum'

giessenlanden • Vooral Fractie Renes uitte felle kritiek. "Het plan: matig, matig, matig... Het bedrag voor Peursum: om te huilen", oordeelde Esther Renes. "Maar gezien de komende herindeling kan ik als inwoner van Giessenlanden en als raadslid niet anders dan voor stemmen. Een trieste constatering."

Het leverde een dialoog op met CDA-woordvoerder Cees de Jong. "U heeft het lef niet om tegen te stemmen", beet De Jong Renes toe. "U uit alleen maar bezwaren, de lokale overheid doet het in uw ogen niet goed, maar u stemt wel voor..." Renes op haar beurt: "Ik vind het bijna niet de moeite waard om hier op te reageren. Dit is een beetje onder de gordel."

Om nog eens toe te lichten: "Het college had met een beter plan moeten komen. Als je dit hele proces fileert, ben ik benieuwd of u nog zo positief bent." De Jong: "Wees dan consequent en stem tegen." Renes: "Nee, want Giessenburg verdient na vijftien jaar eindelijk die sporthal."

Bezuinigen

De Activiteitenzone Giessenburg, waarvoor acht miljoen euro wordt uitgetrokken, voorziet onder meer in de bouw van een sporthal, een nieuwe accommodatie voor vv Peursum, een verenigingsgebouw bij zwembad De Doetse Kom en herinrichting van het park en de openbare ruimte. Er moet in het plan overigens nog vier ton worden bezuinigd, onder meer op de ontwikkeling van de sporthal.

Fenomenaal

Bert Snoek (VVD) stak de loftrompet. "Alle betrokkenen verdienen een pluim." De gesprekken met Tennisclub Giessenburg lopen nog. "Hopelijk gaan ook zij in de vaart der volkeren mee."

Cees de Jong maakte een metafoor met het Kruger Park. "In het proces zijn we leeuwen, tijgers en beren tegengekomen. Maar de veerkracht van Giessenburg was fenomenaal."

Kritiekloos

De complimenten van de PvdA gingen uit naar de Dorpsraad. Niet naar de collegepartijen. "Die zijn kritiekloos." De PvdA zag in het voorstel onder meer niet terug hoe rekening is gehouden met de verzelfstandigingsbuffer die vv Peursum heeft ontvangen.


Betty Piso ging wel akkoord. "Beter laat dan nooit", refereerde ze aan de ouderdom van de plannen. "Maar we blijven het wel kritisch volgen."

Aart Schalk (CU) stelde vast 'dat het uiteindelijke plan er planologisch en financieel niet beter op is geworden'. Volgens Fractie Renes 'is het slechts het plan van een select clubje'. "Wees dan ook niet verbaasd als de paar ton aan zelfwerkzaamheid niet wordt gehaald", waarschuwde ze. Esther Renes had vooral moeite met de twee miljoen die naar Peursum gaat. "Niet te verantwoorden richting de andere voetbalclubs."

"Het is écht geen cadeautje voor Peursum", wimpelde verantwoordelijk wethouder Elisabeth van Leeuwen-Klink de kritiek af. "Het heeft werkelijk niets met de verzelfstandiging te maken, maar wel met de locatie van de sporthal."

De nieuwe sporthal komt op het hoofdveld van Peursum. Hiervoor wordt Peursum gecompenseerd; de club krijgt twee miljoen subsidie voor onder meer een kunstgrasveld, een nieuw hoofdveld en de bouw van een nieuwe kantine. Peursum draagt hieraan zelf drie ton bij.


Rick den Besten