• De harde werkelijkheid: SteDoCo is gedegradeerd uit de derde divisie.
• De harde werkelijkheid: SteDoCo is gedegradeerd uit de derde divisie. Foto: Rick den Besten

Na alle promoties nu degradatie voor SteDoCo

Wonder van Hoornaar blijft uit

hoornaar • Na alle promoties in het afgelopen decennium doet SteDoCo nu een stapje terug. In de tweestrijd met DOVO was de ploeg uit Hoornaar overduidelijk de mindere waarmee degradatie naar de hoofdklasse een feit is.

Chris Boom, een jongen van de club, maakte de opmars vanaf de tweede klasse mee en had er flink de balen in. "Dit is mooi kut. Het was een heel zwaar seizoen vol tegenslagen. Er is dan ook wel het één en ander gebeurd. Je moet er altijd met z'n allen staan en dat is dit jaar te weinig voorgekomen. Met Ton Vonk aan het roer pakten we het aan het einde van het seizoen wel weer op." Over de nacompetitiewedstrijden met DOVO is Boom duidelijk. "Eigenlijk was het vorige week al gespeeld. Het was een moeilijke pot op een gigantisch groot veld. Met die temperaturen was dat lastig voor ons om te bespelen. Dat deden zij beter. Toch had ik wel het idee dat we DOVO konden hebben. Vorige week konden we echter ook geen strijd aan de dag leggen. Vandaag wel, al was het in voetballend opzicht niet alles."

Ton Vonk, die vooruit werd geschoven na het opstappen van trainer Virgil Breetveld, startte nog wel met de beste intenties, al wist ook hij dat het vechten tegen de bierkaai was. "Het was een kansloze missie vandaag. We hoopten met lange ballen dat 'ie toch een keer goed viel. In de eerste tien minuten heb ik dan ook drie kleine kansjes geteld, met name de kopbal van Boom. Als je snel scoort en je krijgt het publiek mee, dan kan je DOVO misschien zenuwachtig maken en van daaruit hopen op meer. Maar zij wisten er goed onderuit te voetballen."

Ware plaag

DOVO was simpelweg slimmer, sneller en ook in technisch opzicht de betere. De aanvallers Quincy Arends, Roy Bakkenes en Joshua Patrick vormden een ware plaag voor de Hoornaarse defensie. Het was wachten op de genadeklap maar die kwam nog niet in de eerste helft.

SteDoCo was na 55 minuten voor het eerst dicht bij een goal, maar niet door eigen toedoen. Wegens een miscommunicatie met doelman Rodney Ubbergen kopte Bas Mooij bijna in eigen doel. Maurice van der Wilt zag kort daarop zijn kopbal op de bovenkant van de lat eindigen. Vijf minuten voor tijd viel de genadeklap dan eindelijk wel door de treffer van Arends en kon DOVO gaan feesten.

"Het 3-0 verlies van vorige week was er vandaag gewoon teveel aan", moest Vonk erkennen. "We hebben gestreden voor wat we waard zijn, maar het is ons helaas niet gelukt."

Voordeur

Vonk werd kort voor het einde van de competitie gevraagd om de taken van Breetveld over te nemen. "En daar liep ik niet voor weg. Ik kom hier vandaan en wil door de voordeur naar buiten. We kenden een aantal moeilijke wedstrijden, maar in het slotduel tegen VVOG stonden we er. Anders was het toen al gedaan. CSV Apeldoorn volgde en in het uitduel zetten we een goed resultaat neer, waarna we thuis via verlenging erin slaagden om hen te verslaan."

DOVO bleek echter een maatje te groot. "Zij stonden hier met een compleet fitte selectie en hadden simpelweg meer kwaliteit. Wij missen steeds de nodige mensen. Misschien zijn we ook in de scouting tekort geschoten. De bank was smal en we hadden te weinig leiders in het veld."

Na een moeizaam jaar volgt dus de degradatie naar de hoofdklasse voor SteDoCo. Tegelijkertijd lijkt er een sterke selectie te zijn geformeerd voor het nieuwe seizoen. "Iedereen zegt nu dat we kampioenskandidaat zijn, maar de andere clubs zitten ook niet stil", weet Vonk. "Al is terugkeren naar de derde divisie wel het uitgangspunt."


Marco van Vlijmen