Giessenlanden investeert drie miljoen extra

giessenlanden • Giessenlanden gaat 2,9 miljoen extra investeren in diverse projecten. Het aanbestedingsklimaat is danig veranderd, waardoor het kostenpatroon stijgt. De ondergrens van 25 miljoen euro van de algemene reserve blijft gehandhaafd.

Vanuit de bestemming van het vermogen -ontstaan na de verkoop van het woningbedrijf- lopen er grote projecten als de bouw van het Noorderhuis, een multifunctioneel centrum in Hoogblokland en mogelijk ook in Schelluinen, de Activiteitenzone in Giessenburg en de aanleg van een tweede ontsluitingsweg in Arkel.

Het college van B&W stelt voor het investeringsbedrag te verhogen van 39,4 miljoen euro naar 42,3 miljoen euro. "Met dit bedrag zou het moeten kunnen lukken", zegt financieel wethouder Harmen Akkerman desgevraagd. Maar dan moet het niet al te veel tegenzitten. "Er zit best spanning op", bevestigt hij. De gemeenteraad beslist volgende maand over de verhoging.

Een verdere verhoging is ontoelaatbaar, meent het college: 42,3 miljoen is de limiet. Als er toch nog overschrijdingen komen, moet er binnen het betreffende project worden bezuinigd. Mocht dat laatste onvoldoende lukken, dan zal een overschrijding ten koste gaan van een ander project.

"Onze financiën zijn op orde", zegt Akkerman. "We gaan de gemeente Giessenlanden op een goede manier ten einde brengen en met opgeheven hoofd de nieuwe gemeente in."

Mantelzorgondersteuning

Het Giessenlandse college wil extra inzetten op het sociale domein. Er wordt 30.000 euro vrijgemaakt voor mantelzorgondersteuning en 20.000 euro voor een 'proeftuin dementie'. En dat is hard nodig, vindt Suzanne Visser, consulent mantelzorgondersteuning & seniorenadvies. "De zorgintensieve situaties nemen toe. Niks doen is geen optie, want dan voorzie ik grote problemen. We moeten de maatschappij toerusten. Er is nog een hoop te doen.

Binnenkort in deze krant een interview met Suzanne Visser.


Rick den Besten