Burgerinitiatief wil provincie overtuigen van noodzaak rondweg

De Voorstraat en Sluis zijn overlast zat

groot-ammers • De gemeente en provincie overtuigen van nut en noodzaak van een zuidelijke rondweg voor Groot-Ammers. Dat is de missie van het in april ontstane burgerinitiatief. Ze zijn een handtekeningenactie gestart en een bestuurlijke lobby.

"We hebben een lange adem en gaan door tot de rondweg er ligt", zegt Sjaak van de Graaf. Hij woont aan de Voorstraat en startte het burgerinitiatief samen met Jelle Linneweever en Peter Kwakernaak van de klankbordgroep. De drie willen draagvlak creëren onder de bevolking én politiek. Ze begonnen met twee druk bezochte informatieavonden waarin ze de plannen uit de doeken deden, en zoeken contact met de gemeente en provincie. Die laatste is vooral in beeld als financierder van de rondweg. Het voorkeurstraject is een rondweg die via de Middenpolderweg de boezem over gaat en aansluit op de Peppelweg. "We realiseren ons dat de agrariërs langs deze route meer verkeer krijgen, maar dit is het enige traject waar we het verkeer echt uit de kern van Groot-Ammers kunnen weren en de overlast voor heel veel mensen kunnen verhelpen." Volgens Van de Graaf is Den Hartog bij bestuurlijke goedkeuring bereid een weg door de uiterwaarden te bekostigen, zodat de vrachtwagens van dit bedrijf niet meer door de kern hoeven. Ook zegt hij dat het tankstation bereid is te verhuizen naar de rondweg. "Dat zijn kansen die de gemeente en provincie met beide handen aan moeten grijpen."

Sjaak van de Graaf legt graag uit waarom de rondweg er eigenlijk allang had moeten liggen. "Er wordt veel te hard gereden, de straat is smal waardoor er regelmatig schade wordt gereden aan geparkeerde auto's en tijdens de spits staat de hele Voorstraat vast. Als er dan ook nog fietsers zijn, is de chaos compleet. Het zorgt voor onveilige situaties. De auto's staan stil op de fietssuggestiestrook, waardoor fietsers uitwijken naar de stoep of aan de linkerzijde om de auto's heen gaan of spookrijden aan de andere kant van de straat."

De problemen zijn niet nieuw. Al in in 1979 werd er over een rondweg gesproken, maar tot nog toe bleef het daarbij. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan, onder andere door de Universiteit van Wageningen. Er is een actiegroep gekomen, een plan van eisen, de rondweg is in 2001 zelfs opgenomen in een beleidsplan van de gemeente. Financiën ontbraken echter. In 2010 deed de provincie nog een onderzoek. Het burgerinitiatief wil gemeente en provincie nu bewegen tot actie.

Binnenkort zal het burgerinitiatief een stichting oprichten en een website lanceren. De handtekeningenactie gaat verder, evenals de lobby. Het burgerinitiatief is hoopvol. Vanwege de massale steun van de bewoners van de Voorstraat en Sluis, vanwege het provinciale beleid waarin verkeersveiligheid een speerpunt is en vanwege de wijze waarop de provincie de rotonde bij Goudriaan opeens toch inpaste in de plannen.

Marijke Verhoef