• Aad van Zanten.
• Aad van Zanten.

Aad van Zanten organiseert al meer dan 40 jaar puzzelritten

'Vallen en geintjes bepalen de winnaar'

zijderveld/meerkerk • Ondanks de Europa League Finale tussen Ajax en Manchester United ging de traditionele autopuzzelrit op de avond voor Hemelvaartsdag gewoon door. Uiteindelijk deden 21 equipes mee, tot tevredenheid van 'goeroe' Aad van Zanten.

"Nee, we hebben niet overwogen om de rit te verzetten. Dat hebben we nooit gedaan en nu ook niet, want anders blijf je aan de gang", weet de ervaren Van Zanten. Als bestuurslid van MAC Magneet is de inwoner van Zijderveld al vanaf de jaren '70 uit de vorige eeuw 'belast' met de organisatie van de puzzelritten.

AC Restaurant

"In het begin deed ik het samen met Piet Moorelisse, Cor den Hartog, Bertus Mollenvanger en niet te vergeten het echtpaar Cor en Sjanie van Dijk. Toen was het een hele happening. We reden twee ritten op een avond met start en finish in het AC Meerkerk. Tussendoor werd er een warme maaltijd genuttigd en met soms meer dan 500 deelnemers. Dat was voor de uitbater altijd een goede avond."

Maar tijden veranderen, ook voor Van Zanten (69) en zijn puzzelvrienden. "De animo onder de deelnemers, maar ook onder de 'uitzetters' zakte terug. En daarom vertrekken we de laatste jaren vanuit dorpshuis Het Bosch in Lexmond. "Ideaal, want de ontvangst is prima en bovendien is er voldoende parkeergelegenheid. Tegenwoordig is Goos Middelkoop uit Everdingen mijn hulp.

"Alleen de laatste keer even niet. De voorzitter van de club kreeg last van zijn hart en moest voor observatie naar het ziekenhuis. "Maar hij werd snel ontslagen en na afloop heeft hij mij nog geholpen met tellen", knipoogt Van Zanten, die om 01.15 uur Johan de Leeuw uit Meerkerk mocht uitroepen tot winnaar.

Dit jaar ging de puzzeltocht van Zijderveld, Hei- en Boeicop, Leerbroek via Nieuwland naar Arkel en Hoornaar. "Zo'n 60 kilometer met in totaliteit 40 opdrachten. Een week of twee geleden heb ik de route ruw uitgezet en via een computerprogramma uitgewerkt. Vervolgens heb ik de tocht wel drie keer nagereden. Na het plaatsen van de borden op de dag zelf heb ik kort voor aanvang van de rit nog een aanpassing doorgevoerd. Vandaag de dag gaat dat een stuk eenvoudiger. Een regel op een computerscherm is zo veranderd, vroeger verbruikte ik heel veel potjes Typex", lacht Van Zanten.

Goed geheugen

"Ik bedenk elk jaar een nieuwe route, want de vaste klanten hebben een goed geheugen. Verder zitten er uiteraard de nodige vallen en geintjes in de tocht, want niet de route is bepalend voor wie er wint maar juist de cryptische omschrijvingen tijdens de drie uur durende tocht. Het moet trouwens ook niet te ingewikkeld worden, want anders houden we helemaal geen deelnemers over. Overigens word je na het missen van een bepaalde afslag, altijd weer op het juiste pad gebracht. Uiteraard met de nodige strafpunten."

Ongeluk

Het geeft de Zijdervelder de nodige voldoening. "Mijn vrouw Corrie helpt altijd met inschrijven en haar hartsvriendin Arma, niet toevallig de vrouw van Goos Middelkoop, is er ook altijd bij. Mits ik haar persoonlijk vraag en dat doe ik dan ook maar. Een andere anekdote is het enige ongeluk, dat ik in de afgelopen bijna halve eeuw heb meegemaakt. Tijdens een Kerstpuzzelrit was er een pauze in Enspijk, waar het op dat moment heel erg mistig was. Bij het wegrijden vergat een deelnemer een rotonde en ging pardoes op zijn kop in een sloot. Een hoge uitzondering, want de gemiddelde snelheid is natuurlijk laag."

De borden van de laatste rit zijn op Hemelvaartsdag weer opgepikt. "Vorig jaar hebben we nieuwe trespa-borden laten maken, want voorlopig denk ik nog niet aan stoppen. Wel ben ik mijn opvolger Ronald Jaspers voorzichtig aan het inwerken. Op termijn zou hij mijn taak kunnen overnemen, maar voorlopig nog even niet."

Theo Sprong