• Leden van de klankbordgroep in actie.
• Leden van de klankbordgroep in actie. Foto: Geurt Mouthaan

Actie voor veilig rijden kruispunt Groot-Ammers

groot-ammers • Bij de kruising van Gelkenes en Liesveld in Groot-Ammers werden bestuurders maandagmiddag op hun rijgedrag aangesproken. Het doel: de veiligheid van dit kruispunt, waar veel fietsers oversteken naar onder meer zwembad De Dompelaar, verbeteren.

De initatiefnemers hebben voor hun actie een goede dag uitgekozen. Een strakblauwe hemel en zomerse temperaturen; veel (jonge) inwoners van Groot-Ammers grijpen de kans om een duik in het plaatselijke zwembad te doen. Het zorgt ervoor dat van het kruispunt Gelkenes-Liesveld druk gebruik wordt gemaakt.

De combinatie met het vele verkeer op de dijk is niet altijd een gelukkige. Vandaar dat klankbordgroep Groot-Ammers, Waterschap Rivierenland, de gemeente Molenwaard, de politie en de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden besloten net als vorig jaar een verkeersactie te houden. "Veel van de passanten wonen ook in Groot-Ammers", vertelt Kees-Jan Boer van het waterschap. "Als zij door mede-bewoners op hun rijgedrag worden aangesproken, dan heeft dat meer impact dan dat iemand van buiten dat doet."

Eén van die inwoners die daar een bijdrage aan levert is Henny Kortleve. "Dit is een verraderlijke kruising, waar veel kinderen oversteken. We krijgen van de mensen die we aanspreken veel positieve reacties." De insteek van de actie is ook positief. Niet bekeuren, maar op een vriendelijke manier de risico's van te hard rijden of niet opletten onder de aandacht brengen. "Dat werkt veel beter", stelt ook Marco van Leeuwen van de Combinatie Dijkversterking Molenwaard. "Overigens komen hier wel verkeersremmende maatregelen; aan de kant van Groot-Ammers komt een drempel en aan de andere kant van de kruising een slingerremmer."

De dijk krijgt in de loop van het jaar een nieuwe asfaltlaag. 'Ook de inrichting van het kruispunt wordt aangepast', meldt de gemeente Molenwaard in een persbericht. 'De herkenbaarheid van het punt verbetert hierdoor. Door snelheidsremmers is de snelheid dan ook lager. Samen met de bewoners is besloten om niet op het nieuwe asfalt te wachten maar op korte termijn al acties te ondernemen voor een veiligere situatie.'


Geurt Mouthaan