Nieuwbouwwoningen zorgen voor jonge gezinnen

Brede School Ameide: meer ruimte

ameide-tienhoven • De basisscholen in Ameide, en dan met name de openbare Hendrik van Brederodeschool, zullen in de toekomst meer leerlingen mogen verwelkomen dan eerder ingeschat. Het zorgt ervoor dat de nieuw te bouwen Brede School ook meer vierkante meters nodig heeft. Voor de twee scholen gaat het om zeventig vierkante meter, zestig voor de Hendrik van Brederode en tien voor christelijke basisschool De Kandelaar; voor de buitenschoolse opvang om 25 vierkante meter en voor het kinderdagverblijf om 94 vierkante meter.

Opmerkelijk, want veel basisscholen in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden maken zich juist zorgen om de teruglopende leerlingenaantallen. De prognoses voor De Kandelaar en de Hendrik van Brederode laten tot en met 2030 juist een stijgende lijn zien. Waar bij het plannen maken voor de Brede School nog was uitgegaan van gemiddeld respectievelijk 269 en 64 leerlingen, is dat omhoog gegaan naar 271 en 76. Vooral bij de Hendrik van Brederode wijkt dit gemiddelde sterk af van het vertrekpunt bij het opstellen van het programma van eisen voor het nieuwe schoolgebouw, dat op de locatie van de openbare school gaat komen.

Nieuwbouwwoningen

In een memo aan de Stuurgroep Brede School Ameide laat ICSadviseurs weten dat vooral de nieuwbouw een belangrijke bijdrage levert aan de toename van het aantal kinderen. 'De medio 2016 opgeleverde nieuwbouwwoningen worden voornamelijk door inwoners van de gemeente Zederik gekocht, met name jonge gezinnen (starters). (..) De komst van jonge gezinnen naar Ameide wijst op een toename in het aantal leerlingen voor de twee scholen.'

Hummeltjeshoeve

Ook bij De Hummeltjeshoeve, kinderopvang en peuterspeelzaal, is er sprake van veel groei. Bij het kinderdagverblijf was er bijvoorbeeld tussen 1 januari 2016 en november 2016 een groei in omzet van circa 47 procent. 'Het resultaat is dat het kinderdagverblijf vanaf september 2016 vol zit op maandag, dinsdag en donderdag en geen nieuwe kinderen kan opnemen, terwijl daar wel vraag naar is.'

'In verband met de grote groepen is de wens om niet twee grote ruimten, maar drie iets kleinere ruimten te hebben, zodat de groepen beter opgedeeld kunnen worden naar leeftijd en voor de kinderen een rustigere situatie ontstaat.'

Het stuk werd maandagavond besproken door de Zederikse gemeenteraad. Over de extra vierkante meters werden weinig kritische vragen gesteld; die waren er wel over over de verkeersveiligheid rond de nieuwe Brede School en of er wel of niet een 'Kiss and Ride'-zone zou moeten komen.

Kosten

De kosten van de extra vierkante meters voor de twee scholen wordt overigens geschat op circa 130.000 euro, de extra ruimte voor de andere gebruikers kost 222.000 euro. Al staan daar ook meer huurinkomsten tegenover. Deze bedragen komen bovenop het budget van 4,3 miljoen euro. Al kwam maandagavond ook naar voren dat markt in de bouw sterk veranderd is en dat geschatte kosten van nieuwbouw in de praktijk gemakkelijk hoger uit kunnen vallen.

De planning is dat de sloop van de Hendrik van Brederodeschool begin januari 2018 van start gaat en dat de nieuwe Brede School voor de zomer van 2019 opgeleverd zal worden.


Geurt Mouthaan