• Fija van Houwelingen-den Boer traint al 20 jaar de leden van SVO.
• Fija van Houwelingen-den Boer traint al 20 jaar de leden van SVO. Foto: Marijke Verhoef

Fija van Houwelingen stopt na 20 jaar als trainer bij SVO

'Ik mag het lintje met trots dragen'

nieuwpoort • "Ik vond een lintje altijd nergens voor nodig. Vrijwilligerswerk doe je met je hart, je doet het niet voor een lintje. Zolang je waardering krijgt van anderen houd je het vol", kijkt de 56-jarige Fija van Houwelingen - den Boer uit Nieuwpoort terug op bijna veertig jaar vrijwilligerswerk. "Het begint nu pas een beetje door te dringen dat ik dit lintje echt heb verdiend en dat ik 'm met trots mag dragen."

Fija is al járen vrijwilliger, bij een breed scala aan organisaties: van sport tot kerk. De Koninklijke Onderscheiding komt op een bijzonder moment: Fija draait namelijk haar laatste seizoen als trainster bij Sportvereniging Octopus (SVO). "Je moet voorkomen dat de kinderen het gevoel hebben dat ze moeten trainen met oma. Er is nu goede opvolging, dus ik kan met een gerust hart het stokje overdragen."

Waterrat

Ze heeft sinds 1998 de jongste leden van de zwemvereniging getraind. Ze is van nature een waterrat, zo ook haar zoons Bastiaan en Arte. Toen Bastiaan, tegenwoordig voorzitter van SVO, op zijn vijfde lid werd van de club en er kort erna een trainer wegging, besloot Fija die vacature op te vullen. Ze had nog nooit zwemtraining gegeven. "Ik leerde het gewoon door uit te proberen." Sinds 1998 leert ze iedere week de 7- en 8-jarigen de beginselen van het wedstrijdzwemmen. In de zomer zwemmen ze buiten in De Dompelaar te Groot-Ammers, 's winters in het binnenzwembad te Bergambacht. Ze heeft tevens wedstrijdzwemmers gecoacht en begeleid en daarnaast is ze ook degene die het zwembad opent en sluit en de aanmeldingen van nieuwe leden op zich neemt.

Records

De zwemlessen hebben altijd veel plezier gegeven. "Met kinderen bezig zijn in het water is zo ontzettend leuk. Ik duik er zelf regelmatig bij om dingen voor te doen. Het mooiste is als je ze vooruit ziet gaan, als je ziet dat hun techniek steeds beter wordt en ze zelf steeds fanatieker worden. Je hoopt toch altijd dat ze doorstromen van recreatief zwemmen naar het wedstrijdzwemmen en ze er echt voor gaan om hun persoonlijke records te verbeteren."

Het initiatief om Fija voor te dragen voor een lintje, kwam vanuit de zwemvereniging. Afgelopen jaar kreeg ze met de clubkampioenschappen al een grote beker met het opschrift 'Toptrainster van SVO'. Dat was omdat ze toen stopte met het coachen van de wedstrijdzwemmers. "Achteraf gezien zei toen iemand 'het jaar is nog niet om'. Ik had er nooit bij stilgestaan dat het lintje er nog bij zou komen. Ik had het pas door toen ik op de parkeerplaats van De Spil mijn gezin en twee buurvrouwen zag staan. Het voelt nog steeds een beetje onwerkelijk."

Oranjevereniging

Het lintje kwam in een voor Fija hectische week. Al járen staat de periode rond Koningsdag voor haar in het teken van de feestweek van oranjevereniging Oranjegetrouw in Nieuwpoort/Langerak. Ze is daar al sinds 1988 vrijwilliger actief. De koffie- en snoephoek is haar vaste stek in de tent, want met biertjes tappen heeft ze niks.

Ze houdt van de gezelligheid tijdens de feestavonden. "Dan sta je aan het einde van de avond broodje nuchter achter de tafel en komen de feestgangers met hun overgebleven munten bij mij opmaken. 'Wat kan ik hiervoor kopen?', vragen ze. Ik zorg dan altijd dat ik grote snoeppakketten klaar heb staan."

Naast het werk voor de oranjevereniging is Fija ook actief voor de Hervormde Kerk Nieuwpoort. Sinds 2004 is ze vrijwilliger voor het verjaringsfonds van de kerk. Tevens heeft ze van 1991 tot 2014 meegeholpen met de jaarlijkse vakantiebijbelweek. Ze was er bestuurslid en leider. Een mooie tijd. "Ik was net zes maanden moeder toen ik ervoor werd gestrikt. Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan", kijkt ze terug.

Marijke Verhoef