• Gerrit de Kluijver en Mirjam van Hemert zijn trots op hun school.
• Gerrit de Kluijver en Mirjam van Hemert zijn trots op hun school. Foto: Anne Marie Hoekstra

'Na de start bleef de openbare school over met 18 leerlingen'

Groen van Prinsterer 125 jaar

oud-alblas • Twee wereldoorlogen, ingekwartierde Duitsers, sluiting van de school wegens de watersnood van 1953: de Groen van Prinstererschool maakte het allemaal mee.

De sluiting in 1953 duurde overigens maar vier weken, want erg hoog kwam het water in Oud-Alblas gelukkig niet. Gerrit de Kluijver weet het alleen uit de overlevering. Ooit was hij leerling op de Groen van Prinsterer, nu is hij voorzitter van het schoolbestuur. Hij zag de tijd veranderen. Als jochie juichte hij als zijn klas bij ziekte van de meester of juf naar huis werd gestuurd. De huidige leerlingen maken dat niet meer mee; moeders zijn niet meer vanzelfsprekend thuis. Een zekere gemoedelijkheid is gebleven. Directeur Mirjam van Hemert: "We zijn echt een dorpsschool, waar alle kinderen na schooltijd met elkaar buiten spelen." Gerrit: "Dat geeft verbondenheid."

De historie van de school gaat terug tot de zomer van 1891. Op 20 juli van dat jaar stak een aantal dorpelingen de hoofden bijeen om te overleggen over het stichten van een christelijke school. Gerrit: "De openbare school in het dorp was aan vervanging toe. Enkele mensen zeiden: dit is een christelijk dorp, dus we willen een christelijke school. In goede samenwerking met de gemeente is het gelukt. Na de start bleef de openbare school over met 18 leerlingen en ging uiteindelijk ter ziele. De Groen van Prinstererschool begon met 148 leerlingen. Kleuteronderwijs had je nog niet.Ter vergelijking: nu hebben we 189 leerlingen, inclusief kleuters, terwijl het dorp groter is dan destijds."

Psalmversje

Hoe reageren niet-christelijke ouders op het 'monopolie' van de school? Mirjam: "Het is al jaren zo, het is een geaccepteerd goed. Nieuwe ouders vragen wel eens: wat doen jullie aan godsdienstonderwijs? Dan vertellen we dat we uit de Bijbel vertellen en een psalmversje aanleren." Gerrit: "Voor onze school is identiteit belangrijk, maar we proberen er voor iedereen te zijn. Mijn vader werd als voorzitter eens gebeld door ouders: 'Mijn kind hoeft geen psalmversje te leren'." De school hield voet bij stuk. "Als je geen uitzonderingen toelaat, is het bij ouders geaccepteerd." Mirjam: "We hebben ook islamitische leerlingen, kinderen uit Syrië. Nee, hun ouders vonden het niet lastig."

De school houdt rekening met wensen van ouders. Gerrit: "Na de vakantie gaan we samen met Wasko zorgen voor buitenschoolse opvang. Belangrijk, mensen werken allemaal." Mirjam: "Je houdt het dorp levendig, je wilt jonge mensen aan het dorp binden. Eens in de drie jaar doen we een oudertevredenheidspeiling. Daar kwam uit dat ouders een bso misten."

Meer profileren

De vergrijzing is een bedreiging, maar de prognose voor de eerstvolgende vier jaar laat nog geen daling zien. Garanties biedt de prognose echter niet. Mirjam: "Omdat mensen makkelijker dan vroeger kiezen voor een school buiten het dorp, moet je jezelf meer profileren. Ons motto is: 'De school waar kinderen zich "thuis" voelen'. Dat bereik je door naar kinderen te luisteren en te werken aan sociale vaardigheden. Voor hoogbegaafde kinderen hebben we een plusgroep, voor kinderen die moeite hebben om mee te komen een ondersteuningsgroep."

Om alle nieuwe regelgeving goed het hoofd te kunnen bieden, is de school aangesloten bij een federatie van elf christelijke scholen in de regio. Mirjam: "Samen weet je meer dan alleen. Er wordt steeds meer gevraagd van bestuursleden."

In mei viert de school het 125-jarig bestaan met leerlingen, team en ouders. Op maandag 8 mei onthult burgemeester Dirk van der Borg een plaquette. Daarna is het de hele week feest, met onder andere een fancy fair, schoolreis, workshops en op 12 mei een reünie (16.00 tot 20.00 uur). Mirjam: "De kinderen kijken er enorm naar uit."