• Zoon en vader Blokland bij de pomp in Noordeloos.
• Zoon en vader Blokland bij de pomp in Noordeloos. Foto: Geurt Mouthaan

'Ik was pas vier jaar oud in 1999'

Na 18 jaar weer eens feest

noordeloos • Voor het eerst sinds 1999 hoopt Feyenoord komende zondag weer kampioen van Nederland te worden. Een zege bij Excelsior is genoeg voor de vijftiende landstitel in de clubhistorie. De fanatieke Feyenoord-fans Perry (54) en Jan-Willem Blokland (21) uit Noordeloos kijken ernaar uit. Nog nooit konden ze samen bewust genieten van het kampioenschap van hun club.

Vaker dan ze lief was, zagen vader en zoon de titel de laatste jaren dan ook naar de concurrentie gaan. Maar na achttien jaar zonder titel, lijkt de eerste plek Feyenoord dit seizoen niet meer te kunnen ontgaan. Met nog twee speelronden op het programma heeft de club vier punten meer dan Ajax. En dus is een overwinning op Excelsior zondag voldoende om weer eens feest te vieren. "Het lijkt nu inderdaad niet meer mis te kunnen gaan", begint Perry. "Maar dat gevoel heb ik dit seizoen lang niet altijd gehad. We weten dat we al achttien jaar geen kampioen meer zijn geworden, dus ik ben voorzichtig met mijn uitspraken. Dat zit door de club heen. In het stadion wordt er bijna nooit gezongen dat we kampioen worden. Maar ik heb er nu zeker wel vertrouwen in en verwacht komend weekend een 0-2 overwinning bij Excelsior."

Het doemdenken heeft daarmee plaatsgemaakt voor vertrouwen in eigen kunnen. De angst dat het na een uitstekend seizoen tóch weer fout zou gaan overheerste lange tijd ook bij Jan-Willem. Als 21-jarige supporter maakte hij in het verleden zelfs nog nooit bewust een kampioenschap mee. "Ik was pas vier jaar oud toen Feyenoord voor het laatst de titel pakte. De enige prijzen die ik aan Feyenoord uitgereikt zag worden waren de UEFA Cup in 2002 en de KNVB-bekers van 2008 en 2016. Maar nadat Ajax anderhalve week geleden verloor van PSV, hebben we hier echt wel even staan juichen."

Zondag 7 mei is dan ook al een tijdje met rood omcirkeld in hun agenda's. Samen met wat vrienden gaat Jan-Willem de kampioenswedstrijd in Rotterdam bekijken; Perry hoopt in Hengelo te kunnen proosten op de schaal. Allebei slaagden ze er niet in om een kaartje voor Feyenoords wedstrijd van de eeuw te bemachtigen. Rouwig zijn ze er niet om. "Voor een ticket wordt inmiddels duizenden euro's gevraagd. Dat gaat ons echt te ver. Maar maandag heb ik wel alvast vrij gehouden voor de eventuele huldiging. Daar wil ik graag bij zijn", zegt Jan-Willem, die in 2000 voor het eerst een seizoenskaart van Feyenoord nam.

Uitgerekend dit seizoen heeft hij er tot zijn grote spijt geen. Na vele seizoenen waarin Feyenoord niet om de prijzen meespeelde, besloot hij afgelopen jaar om zijn seizoenskaart op te zeggen. "Je zult het altijd zien, hè..", lacht hij als een boer met kiespijn. "Maar voor volgend jaar heb ik er al vast weer een besteld. Dit gaat me niet nog een keer overkomen." Voor vader Perry is de Kuip bijkans een tweede huis geworden. "In 1975 bezocht ik ooit mijn eerste wedstrijd van Feyenoord. Dat was tijdens een 3-3 gelijkspel tegen NEC. Ik was meteen verkocht. Nadat ik in 1998 een halve seizoenskaart kocht, heb ik de afgelopen zeventien jaar maar weinig thuiswedstrijden gemist. Na zondag hebben wij zowel de Eredivisie, de KNVB-beker als de UEFA Cup recenter gewonnen dan Ajax. Dat vergoedt toch een hoop."

De aartsrivaal kan in huize Blokland dan ook weinig goed doen. Perry: "We zijn in Nederland eigenlijk voor zeventien clubs, met een extra voorkeur voor Feyenoord", grapt hij. "Ze zeggen wel eens dat er in de Arena vooral toeschouwers zitten en in de Kuip juist supporters. Zo denk ik er ook over." Hij schetst een voorbeeld. "Nog maar een paar seizoenen geleden verloren we met 10-0 van PSV. Dat was verschrikkelijk. We waren in de auto onderweg en hebben de radio bij een stand van 7-0 maar uitgezet. Op zo'n moment kun je wel door de grond zakken. Maar de wedstrijd erna zat de Kuip wél weer bomvol. Dat maakt het voor mij ook zo mooi. Ik hoop niet dat ik hierna weer achttien jaar hoef te wachten op een kampioenschap."

Desondanks gaat er bij winst niet gehuild worden en is er van het zetten van tatoeages geen sprake. Jan-Willem: "Voetbal is voor ons een van de belangrijkste bijzaken in het leven, maar er zijn grenzen. De maandag is wel een stuk leuker als je club wint in plaats van verliest. Ik heb er ook vertrouwen in. Feyenoord wint zondag met 1-3 van Excelsior."