• De Alblasserwaardse polders kunnen een toeristische trekpleister zijn.
• De Alblasserwaardse polders kunnen een toeristische trekpleister zijn. Foto: Geurt Mouthaan

Taskforce Quality Valley houdt bijeenkomst voor ondernemers en raadsleden

Handen ineen voor toekomst streek

groot-ammers • De taskforce, waarin ondernemers, ambtenaren en wethouder Fatih Özdere zitten, is de afgelopen maanden bezig geweest om de leefbaarheid in Molenwaard op de lange termijn op hetzelfde niveau te houden en als het even kan te verhogen.

Naast het benoemen van de al behaalde resultaten (zie daarvoor het kader rechts) stonden er tijdens de bijeenkomst een drietal pitches op de agenda. Leden van de taskforce presenteerden voor de aanwezige raadsleden en ondernemers hun visie op de toekomst van de agrarische sector, het toerisme in de gemeente en het wonen en werken in Molenwaard.

Wat betreft de agrarische sector verwachtte melkveehouder Kees Baan dat een deel van zijn collega's het bedrijf zal uitbreiden en de schaal zal vergroten, terwijl andere het juist zoeken in de verbreding van de werkzaamheden. "Daarnaast zijn wij al eeuwenlang beheerders van het polderlandschap. Is het reëel dat we dat gratis blijven doen? We kunnen met inwoners en de gemeente de samenwerking aangaan om de streek te onderhouden, zodat we dit niet meer alleen hoeven te doen." Vanuit de zaal kwam de suggestie om als melkveehouders minder te kijken naar steeds meer melk produceren, maar juist de toegevoegde waarde van de streek gebruiken om een hogere prijs binnen te halen. "Gebruik de naam Kinderdijk bij het vermarkten van kazen; daar kun je veel meer omzet mee scoren dan als je voor de bulk produceert." Baan was het daar deels mee eens. "Maar het is ontzettend moeilijk om die stap te maken en het is nog moeilijker om dat met z'n allen te doen. Wereldwijd zijn er steeds meer gebieden waar het moeilijk is om voedsel te produceren; wij wonen in één van de vruchtbaarste streken ter wereld. Ook daarom is het te makkelijk om te zeggen: stop met grootschalig werken."

Ook pleitte Kees Baan voor meer ruimte voor zorg op de boerderij. "De gemeente kan daarin ondersteunen door mogelijkheden te bieden voor de opvang van zowel ouderen als jongeren, waaraan veel behoefte is." En als laatste: "Om het toenemende aantal toeristen op de fiets veilig te combineren met het agrarische verkeer, zouden we hen eigenlijk een eigen fietspad aan moeten bieden. Denk aan de Brandwijksedijk in Brandwijk."

Belevingsketens

Ondernemer Gezinus Goeree bepleitte in de toeristisch-recreatieve sector voor 'belevingsketens': "Bed and breakfasts, verhuurders van Solexen en kano's, de horeca; sla de handen ineen om zo'n keten te vormen. We hebben zo'n mooie regio en daar wordt nog te weinig mee gedaan."

Dat dat deels al gebeurt, onderstreepte Cees van der Vlist van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. "Er gaan nu al jaarlijks bijna vierhonderd bussen naar Gorinchem en Kinderdijk én naar kaasboerderijen in Streefkerk en Giessenburg." En Jelle den Hartog van bed and breakfast Het Groene Wout in Goudriaan: "Wat ons opvalt is dat er veel groepen toeristen het heel interessant vinden om bij zowel traditionele als moderne boerderijen te gaan kijken. Dat vinden ze schitterend."


Geurt Mouthaan