• Vlnr: Rudolph de Jong, Henk Wegkamp van E-Trias en Cor de Jong die een energiescan liet doen.
• Vlnr: Rudolph de Jong, Henk Wegkamp van E-Trias en Cor de Jong die een energiescan liet doen. Foto: Aangeleverd

Noordeloos ambitieus aan de slag met verduurzaming

Milieubewuste plannen Giessenlanden

noordeloos • Het dorpsberaad Noordeloos werkt aan verduurzaming van woningen en een eigen collectief voor de productie van duurzame energie.

Aan het verduurzamen van woningen wordt al hard gewerkt, vertelt Rudolph de Jong. Hij is lid van de commissie duurzaamheid van het dorpsberaad. Noordeloos hield hierover in januari een informatieavond, vooruitlopend op besluitvorming over het thema in de gemeenteraad. Tientallen huiseigenaren meldden zich aan voor meer informatie of een onderzoek naar mogelijkheden om energie te besparen en verbetering van wooncomfort. De Jong: "We hebben gezegd: laten we het klein en tastbaar houden. We vonden een bureau dat ons kan begeleiden: E-Trias. Dit bedrijf biedt een energiebesparing-scan aan. De huiseigenaar die de scan laat uitvoeren, ontvangt een serie aanbevelingen."

Eerste scans

Een lokale aannemer is inmiddels begonnen met het uitvoeren van de eerste elf scans, voor tien woningen en een bedrijf. "De aannemer levert zijn informatie aan E-Trias, dat de berekeningen doet. De lokale aannemer draagt graag bij aan de scan, want hij mag de maatregelen ook uitvoeren, als de bewoner daartoe besluit. Na zijn onderzoek voor de scan heeft de aannemer minder tijd nodig voor het offerteproces."

Een kleine veertig huiseigenaren en drie ondernemers aarzelden nog en schreven zich onder voorbehoud in. "Zij wilden afwachten of de raad zou instemmen met het collegevoorstel om geld vrij te maken voor verduurzaming." Dat heeft de raad in maart van dit jaar gedaan. "De gemeente heeft 9.000 euro gereserveerd voor de eerste veertig scans. Als het goed loopt, gaan we in gesprek met de gemeente, voor een vervolg. Naast de gemeentelijke subsidie voor de scans, zijn er landelijke subsidies voor uitvoering van de geadviseerde maatregelen."

Garantie

Mensen die de maatregelen laten uitvoeren, krijgen een energieprestatiegarantie. "Een verzekeraar heeft het project geanalyseerd en durft te zeggen: als de voorspelde bezuiniging niet gehaald wordt, betaal ik jullie het verschil terug."

Plannen voor een energiecollectief staan nog in de kinderschoenen. "Het kan een weiland vol zonnepanelen worden, maar ook iets anders, dat staat nog open. We zijn in gesprek met een producent van schone energie." Meer informatie en een aanmeldmogelijkheid is te vinden op: www.noordeloosduurzaam.nl.

De subsidie voor Noordeloos maakt deel uit van een groter plan. In maart van dit jaar sprak de raad Giessenlanden de ambitie uit om de gemeente in 2030 energieneutraal te laten zijn. Sportverenigingen die investeren in duurzame maatregelen komen in aanmerking voor een aantrekkelijke lening. Verder gaat de gemeente lokale wooncoaches aanstellen die inwoners voorlichten over energiebesparing en –opwekking. Over hetzelfde thema komen er informatieve bijeenkomsten. Daarnaast biedt Giessenlanden een aantal sportverenigingen een energiescan aan, om ze inzicht te geven in energieverbruik en besparingsopties. In het plan schrijft de gemeente: "De ervaring is dat nog heel veel energie valt te besparen met eenvoudige maatregelen die niets of weinig kosten en zich vrijwel direct terugverdienen. Op basis van eerder uitgevoerde scans komt Stimular op een gemiddelde besparing van 475 euro per sportverenigingen op basis van eenvoudige maatregelen."

Asbestverwijdering

In Giessenburg krijgen alle inwoners nog voor de zomer een brief van de dorpsraden Giessen-Oudekerk en Giessen-Nieuwkerk. In de brief staat informatie over het verwijderen van asbest. Door dit collectief aan te pakken, willen de dorpsraden mensen motiveren er werk van te maken. Bovendien kan door een collectieve aanpak wellicht korting worden bedongen bij een aannemer. Ook boeren en ondernemers kunnen meedoen.