Wethouderskwestie kent alleen maar verliezers

Ontslag 'met pijn in het hart'

giessenlanden • Geeft hij hier geen gehoor aan, dan zal hem in een volgende vergadering ontslag worden verleend.

De coalitie van CDA, VVD en SGP houdt stand. "De VVD zal blijven deelnemen aan het college", maakte Bram Visser bekend. De liberalen beraden zich nog op de invulling van de vacature. Van Houwelingen nam de wethouderspost eerder in deze raadsperiode over van Bert Snoek.

Het niet vallen van het college was volgens Huib Glerum (CDA) 'een lichtpuntje'. "We hebben elkaar vast weten te houden."

Niet zorgvuldig

Vanwege de onwerkbare situatie die in het college is ontstaan, vroeg het CDA Van Houwelingen -die niet aanwezig was- in een motie ontslag te nemen. CU gaf een voor- en tegenstem aan de motie. "Omdat we in slechts twee dagen niet zorgvuldig een besluit kunnen nemen", lichtte Aart Schalk toe. Fractie Renes kondigde aanvankelijk aan zich achter de motie te scharen, maar deed dat uiteindelijk niet. "Mede omdat het college de situatie zelf veroorzaakt heeft en er financiële consequenties aan vast kunnen zitten", verklaarde Esther Renes haar 'ommezwaai'.

Alle andere raadsleden steunden de motie.

Slechte film

Voor Visser voelde het alsof hij in een slechte film was beland. "Hoe heeft dit kunnen gebeuren? En hadden we het kunnen voorkomen? Vragen waarop we nooit een antwoord een afdoend antwoord zullen krijgen." Waar twee kijven, hebben twee schuld, stelde de VVD vast. "We zijn er teleurgesteld over dat het college niet in staat is gebleken dit dossier tot een goed einde te brengen. De hulpvraag van Van Houweling is kennelijk niet zo verstaan. Het heeft alle betrokkenen ontbroken aan empatisch vermogen en zelfreflectie." De liberale fractievoorzitter stak de loftrompet op Van Houwelingen: "We zijn hem veel dank verschuldigd. Zijn vertrek is onvermijdelijk, maar we betreuren het zeer."

Volgens Glerum was er sprake van een persoonlijk drama. "We gaan hem missen. Maar we voelen dat het niet anders kan. Met treurnis zullen we op zijn verzoek ingaan", waarop het CDA de -noodzakelijke- motie indiende.

Meer aan de hand

De niet-coalitiepartijen werden pas dinsdag over de kwestie geïnformeerd. "De breuk valt kennelijk niet te herstellen. Eigenlijk vinden we dat te gek voor woorden", zei Aart Schalk (CU). "We vermoeden dat er achter de schermen veel meer aan de hand is dan dat er naar buiten komt. Maar gegeven de omstandigheden zullen we het ontslag accepteren."

Ook Ruud van Rijn (PvdA) stelde vast 'dat er alleen maar verliezers zijn'.

Esther Renes fronste haar wenkbrauwen. "Voor mij is de kous niet af. Waar twee vechten, hebben twee schuld. Hoe ziet de rest van het college dat voor zich?"

Een dossier met hoofdpijn en met hartpijn, schetste Jan Lock (SGP), die de kwaliteiten van Teus van Houwelingen -en dan met name zijn juridische kennis- roemde. "De pijn zit aan alle kanten. Maar besturen is ook een kwestie van de balans opmaken. Er is een onwerkbare situatie ontstaan, waardoor we keuzes moeten maken."



Rick den Besten