Vragen PvdA over veiligheid drinkwater

molenwaard • PvdA-raadslid Ruud den Haak stelde maandag tijdens de raadsvergadering in Molenwaard vragen over de veiligheid van het drinkwater.

Aanleiding waren de nieuwsberichten over het lozen van afvalwater van het chemische bedrijf Chemours op het oppervlaktewater en de stoffen die daardoor in het drinkwater terechtkomen. "In Molenwaard gaat het hierbij om Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk", zei Den Haak. "De hoeveelheden vallen weliswaar binnen de veiligheidsmarges, maar hoe gaat u hierover communiceren naar de inwoners? En praat Molenwaard actief mee in de kwestie?"

Wethouder Piet Vat gaf aan dat het inderdaad om Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk gaat. "De andere Molenwaardse plaatsen krijgen via Oasen vanuit de gemeente Zederik hun drinkwater." De komende weken verwacht de wethouder meer informatie over deze kwestie binnen te krijgen. "Als dit binnen is, willen we daarmee naar buiten treden."

Raadslid Bert Moret (VVD) vroeg Vat of er al nagedacht wordt over bloedtesten, zoals die in Sliedrecht zijn uitgevoerd. "Moeten de randgebieden van Molenwaard daar niet bij betrokken worden? Zij maken zich ook ongerust." Wethouder Piet Vat: "Op dit moment weet ik niet of dat speelt. Ik raad u aan te wachten op de uitkomsten van de onderzoeken die nu lopen. Ik weet ook niet in hoeverre de inwoners van Wijngaarden en Oud-Alblas behoefte zouden hebben aan dergelijke testen. Wel wil ik dit graag ter bespreking in het college meenemen."