Raad Molenwaard: meer duidelijkheid over regie projecten

Procesmanager plannen Kinderdijk

kinderdijk • De molens van Kinderdijk mogen zich in een groeiende belangstelling van toeristen verheugen. Op het Werelderfgoed zelf en langs het dijklint vanaf Alblasserdam tot aan Nieuw-Lekkerland vinden daarnaast diverse (toeristische) ontwikkelingen plaats. Molenwaard en Alblasserdam constateren dat de rode draad daarin niet altijd duidelijk is. In het 'gebiedsperspectief Kinderdijk-Alblasserdam' willen de twee gemeenten de plannen en ontwikkelingen met elkaar verbinden.

Maar er is volgens de gemeenten meer nodig. Het plan is geld uit te trekken voor extra medewerkers op dit gebied. De Molenwaardse raad gaf maandagavond groen licht hier 107.000 euro voor beschikbaar te stellen, onder meer voor een procesmanager die een coördinerende rol gaat vervullen. Al viel het voorstel bij de partijen zeker niet voor honderd procent in goede aarde. Een duidelijkere en concretere omschrijving van wat het college nu precies wil, dat is waar de partijen om vroegen. "Kom terug met een bestuurlijke structuur die uitgelegd kan worden aan een leerling van groep 8", vastte Corné Egas (SGP) samen.

Wirwar

Met name Eric Spaans (PvdA) was kritisch: "We hebben hier te maken met een buitengewoon ingewikkelde en complexe situatie. Een aantal problemen moet met urgentie aangepakt worden. De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk heeft heel veel voor elkaar gekregen, maar is niet altijd even subtiel richting de inwoners van Kinderdijk. Daar worden wij als raad op aangesproken. Dit voorstel is onvoldoende om de problemen aan te pakken. Je creëert hiermee een bestuurlijke wirwar en over drie jaar zullen we zeggen: hadden we dit maar nooit gedaan. Ik zie het als een bespreekstuk om toe te werken naar een professionele aanpak, waarbij er iemand wordt binnengehaald die dit proces met voldoende politieke sensibiliteit aanpakt. Dit moet in één keer goed gaan." Arco Bikker (Gemeentebelangen Molenwaard) miste juist bij het college het lef om de regie zelf op te pakken. "Wat hebben we in de afgelopen jaren bereikt? Het college slaagt er niet in om de opdrachten uit te voeren. En nu is er weer niemand die opstaat om dit bestuurlijk op te pakken. Dat durven we niet en dus moet er een procesmanager van buiten komen."

Communicatie

Wethouder Fatih Özdere pakte de handschoen op om het voorstel verder aan te scherpen. "We zien dit als een goede aanvulling. In de afgelopen jaren hebben we al het nodige bereikt, maar de huidige ontwikkelingen vragen meer van ons. Er zijn gaten gevallen; zo is de communicatie richting u als raad en de inwoners niet altijd sterk geweest. Dat moeten we gaan oppakken." Hij verwees daarbij naar het feit dat er naast de procesmanager ook een onafhankelijk communicatieadviseur zou moeten komen 'om een gezamenlijke strategische lijn voor communicatie uit te zetten'. Burgemeester Dirk van der Borg vatte samen: "Het college gaat uw opmerkingen meenemen om het voorstel nader te preciseren en te concretiseren. Ook de positie van de raad zal hierin nadrukkelijk worden gemarkeerd."

De oproep van burgemeester en wethouders om wel alvast het geld beschikbaar te stellen, kon op goedkeuring van de raad rekenen. Al vroeg de VVD wel nog om een overzicht van welke kosten er gemaakt gaan worden. Wethouder Özdere: "Dat krijgt u van mij."


Geurt Mouthaan