• De eerste planten krijgen hun plek.
• De eerste planten krijgen hun plek. Foto: Geurt Mouthaan

Nieuwe 'huiskamer' Giessen-Oudekerk

giessen-oudekerk • Met het aanbrengen van de eerste planten in de bakken op het Groenplein in Giessen-Oudekerk werd donderdagmiddag dit plein in gebruik genomen.

Wethouder Harmen Akkerman en de jongste en oudste leerling van openbare basisschool Giessen-Oudekerk verrichtten de officiële handeling. Hun voorbeeld werd gevolgd door de rest van de leerlingen, die in hoog tempo de diverse bakken met planten vulden. Wellicht had hun enthousiasme ook te maken met het feit dat Aco Wallaard van Wallaard Aannemersbedrijf uit Noordeloos vooraf alle kinderen een cadeau beloofde. "Maar dan moeten jullie wel goed je best doen!"

Wethouder Harmen Akkerman liet weten 'ontzettend blij' te zijn met het vernieuwde Groenplein. "Vooral omdat we als gemeente samen met de inwoners nagedacht hebben over hoe het plein eruit zou moeten gaan zien. Dat leverde veel discussies op, maar uiteindelijk is er een geweldig mooi resultaat uitgekomen. We mogen met z'n allen trots zijn op deze nieuwe huiskamer van Giessen-Oudekerk." Een twist van modern en klassiek ontwerp is verwerkt in de invulling. Op de betonnen randen van de bakken op het Groenplein zijn klassiek ontworpen stoelleuningen gemonteerd. Akkerman: "Als jullie denken: die stoel staat ook bij mijn opa of tante, dan kan dat. We hebben echte stoelen uit het dorp hiervoor nagemaakt." Er is meer gebeurd in het centrum. Bij de reconstructie heeft het asfalt plaatsgemaakt voor klinkerbestrating. 'Mede door de inrichting met rabatstroken gaat daarmee het signaal uit dat iedere weggebruiker belangrijk is en de auto vooral te gast', stelt de gemeente in een persbericht. 'De kleurstelling van okergeel en rood van bestrating sluit naadloos aan bij het klassieke karakter van de monumentale boerderijen en de archetypische kerk.'

Tijdens deze reconstructiewerkzaamheden zijn de kabels en leidingen in de ondergrond vervangen. Voor de werkzaamheden zijn enkele bomen verwijderd die aan vervanging toe waren. 'Zij zijn vervangen door vrij forse bomen die direct volume aan groen teruggeven.' De leerlingen van OBS Giessen-Oudekerk plantten donderdag vlinderstruiken, hertshooi en daglelies. 'Deze passen bij de historische sfeer van het dorp. Het zijn vrolijke bloeiers die een mooie combinatie leveren van gele en blauwe bloemen. En ze zijn ook nog goed voor bijen en vlinders. Dat vinden we als gemeente Giesenlanden ook erg belangrijk.'

De reconstructiewerkzaamheden kosten circa 600.000 euro. Een deel hiervan, 150.000 euro, is gesubsidieerd door de provincie.

Geurt Mouthaan