• Teun en Fien en Lisanne Addink en Michael van Hoorne.
• Teun en Fien en Lisanne Addink en Michael van Hoorne. Foto: Ton de Bruin

Samenwerking Ooievaarsdorp en Van Hoorne Entertainment

Start Avonturenboerderij Molenwaard

molenwaard • Het bleken twee puzzelstukjes te zijn die perfect in elkaar pasten: het Streekcentrum dat op zoek was naar een partner om de bezoekersaantallen omhoog te krijgen en Van Hoorne Entertainment dat een terrein wilde om een natuurpark te realiseren.

Burgemeester Dirk van der Borg bracht de twee partijen bij elkaar, vertelt Lisanne Addink-Dölle, voorzitter van het Streekcentrum: "Hij was hier vorig jaar voor de opening van de Streekparade. Terwijl we over het terrein liepen, vertelde ik over onze plannen. Bij hem viel toen het kwartje, omdat hij wist dat Van Hoorne zocht naar een locatie." Michael van Hoorne, eigenaar van Van Hoorne Entertainment: "We hadden eerder al geprobeerd een park te realiseren in Sliedrecht en bij de Slingelandse Plassen in Goudriaan, maar in beide gevallen lukte dat niet. Aan het Streekcentrum hadden we nog niet gedacht. Maar het bleek een ideale plek, waar alles waar we behoefte aan hebben voorhanden is."

Vertienvoudigd

Het betekende het startsein van veel overleg. De uitkomst: door samenwerking elkaar sterker maken. De ambities zijn groot. Lisanne: "Wij verwachten dat de huidige aantallen van 5.000, 6.000 bezoekers per jaar vertienvoudigd worden. De Avonturenboerderij moet net als vroeger het Ooievaarsdorp weer nationale bekendheid krijgen. De ruimte is er om deze bezoekersaantallen aan te kunnen. Of een vrijwilliger zijn verhaal doet voor tien of honderd bezoekers, dat maakt niet uit. En mocht er bijvoorbeeld meer parkeerruimte nodig zijn, dan wil de gemeente alle medewerking verlenen om daarin mee te denken."

Streekcentrum Ooievaarsdorp Liesvelt transformeert tot Avonturenboerderij Molenwaard, dat zich vooral richt op gezinnen met kinderen in de leeftijd van 2 tot 10 jaar. De bestaande televisiekarakters Fien & Teun van Van Hoorne Entertainment vormen de basis voor een ontdekkingstocht voor kinderen, waarbij de oorsprong van de Alblasserwaard centraal staat. Vermaak en educatie gaan hand in hand. Michael: "Uitleggen waar de melk vandaan komt en laten zien hoe kaas gemaakt wordt, in het echt kennismaken met de dieren van de boerderij, van een molenaar horen hoe een molen werkt; dat kan hier, maar wel in de vorm van onder meer spel en theater." Lisanne: "Beginnen bij de kinderen, dat is de kracht. Uit onderzoek blijkt hoe belangrijk natuur- en milieueducatie voor de jeugd is."

Er ontstaat zo een natuurpark, waarbij de 'ingrediënten' van het Ooievaarsdorp blijven bestaan, maar wel het 'sausje' van Fien & Teun krijgen. Michael: "Wij wilden al veel langer zo inspelen op de trend die er tegenwoordig is: terug naar de oorsprong, naar de wortels van je eigen omgeving. Dat leeft enorm. Daarnaast ben ik zelf een jongen uit de polder; ik ben ontzettend trots op deze streek en wil die graag aan heel het land laten zien. Wat ik ook belangrijk vind, is het scheppen van werkgelegenheid. Bij vacatures merk ik dat er heel veel creatief talent is in de streek dat zoekt naar werk. Zeker in de vorm van een bijbaan in de zomer kunnen wij dat straks bieden."

Fien & Teun, bekend van het televisieprogramma op Telekids van RTL8, krijgen zo met Avonturenboerderij Molenwaard een echt thuis. Saillant detail: op televisie woont het tweetal al in Molenwaard. De karakters zijn populair met twee miljoen views per aflevering. "En die populariteit groeit", vult Van Hoorne aan. "Ze worden steeds zichtbaarder, ook in de retail. Tegelijkertijd zie je dat de serie educatiever is geworden en dat past bij de invulling die we aan het natuurpark hier in Groot-Ammers gaan geven."

Samenwerking, het woord valt regelmatig tijdens het gesprek. De voorzitter van een club vrijwilligers en de ondernemer hebben elkaar duidelijk gevonden in een combinatie waarvan beide profiteren. De financiële situatie van het Streekcentrum zal erop vooruit gaan en investeringen in de toekomstige Avonturenboerderij zullen het natuurpark van Van Hoorne alleen maar aantrekkelijker maken. "Dit is echt een gouden combinatie."


Geurt Mouthaan