• Bert (links) en Wim van Wijngaarden (inrichter van de expositie).
• Bert (links) en Wim van Wijngaarden (inrichter van de expositie). Foto:

Molenstichting middelpunt expositie

giessenburg • Museum Het Reghthuys in Giessenburg eert de zestigjarige SIMAV met een expositie over molens.

Vorig jaar bestond de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (SIMAV) zestig jaar. Het Giessenburgse museum vond dat een mooie aanleiding om de stichting en de molens centraal te stellen op de expositie 'Wind, water en wieken.'

De Liefde

Bert den Boer, directeur van het museum: "We wilden al een tijdje iets doen met molens. Tijdens de Gondelvaart zagen we op een van de boten een grote molen, gemaakt door de SIMAV in het kader van het zestigjarig bestaan. We hebben toen gebeld met Teus van Gelder, voorzitter van de stichting. Hij zei: 'Kom maar eens kijken bij ons in molen De Liefde in Streefkerk.' Daar vonden we aardig wat materiaal om de tentoonstelling mee in te richten."

Kort daarna hoorde Bert dat de Giessenburgse molenbouwer Jan van de Giessen (bijgenaamd Jantje Antiek) jarenlang modelmolens in zijn tuin had staan. "Hij woonde aan de Binnendamseweg. Eén van de grotere molens is na veel omzwervingen bij molenaar Jaap Hogerwerf beland. Hij woont in de Tiendwegse Molen in Hardinxveld. Ook die mochten we tentoonstellen. Het was een hele klus om die hier binnen te krijgen!"

Uit molen De Liefde kwamen schaalmodellen van molens en allerlei kleinere voorwerpen, zoals molenaarsgereedschap, dekzeilen, katrollen, oorkondes van de SIMAV, afbeeldingen van molens en technische tekeningen. De schaalmodellen zijn bijzonder kunstig gemaakt, door ingenieur Den Besten.

Bert: "Er komen hier veel molenaars en modelbouwers kijken, die zijn er allemaal verbaasd over hoe precies Den Besten alles heeft nagemaakt, tot in het kleinste detail."

Tijdens het voorbereiden van de expositie hoorde Bert dat molenaars vroeger meer deden dan alleen de molen laten draaien. "We kwamen er al gauw achter dat molenaars ook stropers waren. Aan de bovenstroomse zijde van de molen plaatsten ze een zogenaamde 'buul', een visnet. Zodra het water begon te lopen, zwommen de palingen er vanzelf in." In Het Reghthuys is zo'n buul ook te zien: een houten raamwerk met een net eraan.

De SIMAV heeft 33 molens in eigendom, waaronder wipwatermolens, achtkante grondzeilers en stellingmolens. Deze zijn allemaal te zien op grote foto's.

De expositie 'Wind, water en wieken' is nog te zien tot en met Nationale Molendag, op zaterdag 20 mei. Voor meer informatie over onder andere openingstijden, de vaste collectie (waaronder linnengoed uit grootmoeders tijd) en de koffiekamer is er de website: www.museumhetreghthuys.nl.