• Ingrid van Oostwaard en Arie stimuleren buren met elkaar te praten.
• Ingrid van Oostwaard en Arie stimuleren buren met elkaar te praten.

'Je moet altijd de kern van het conflict te pakken zien te krijgen'

Verzoening dankzij buurtbemiddelaar

giessenlanden/molenwaard • Een verkeerd geparkeerde auto, een kliko die dagen voor de deur blijft staan of een te hoge heg kunnen de aanleiding vormen voor een hoog oplopende burenruzie. Een buurtbemiddelaar kan helpen.

De buurtbemiddelaars waarop inwoners van Giessenlanden en Molenwaard sinds kort een beroep kunnen doen, zijn allemaal vrijwilligers. Een van hen is Arie (achternaam bij redactie bekend) uit Nieuw-Lekkerland. Bij vv Nieuw-Lekkerland kennen ze hem goed. "Ik ben coördinator van de jeugd bij onze voetbalclub. Als er problemen zijn met de jeugd of ouders, ga ik met hen praten. Ik vind het vooral een uitdaging om met lastige jongeren te werken. Ik werk in een drukkerij, maar als ik opnieuw zou kunnen kiezen, zou ik maatschappelijk werker worden."

Toen iemand Arie attendeerde op de vacature voor vrijwillig buurtbemiddelaar, solliciteerde hij. Hij volgde een training en heeft inmiddels zijn eerste bezoeken afgelegd. "Het is mooi om problemen aan te horen en mee te denken", zegt hij. "Het geeft voldoening als je bij beide partijen de spanning ziet wegzakken."

Escalatie voorkomen

Ingrid van Oostwaard van welzijnsorganisatie ElkWelzijn in Culemborg is coördinator van het buurtbemiddelingswerk in onder andere Giessenlanden en Molenwaard. "Ons werkgebied strekt zich uit van Kinderdijk tot Kesteren. Giessenlanden is nog geen half jaar geleden gestart, Molenwaard haakte onlangs aan, mede in verband met de aanstaande gemeentelijke fusie. Gemeenten merken dat bemiddeling escalatie van problemen kan voorkomen."

De buurtbemiddelaars beginnen met goed luisteren naar de klagende partij. "Alleen luisteren is soms al voldoende", zegt Ingrid. Arie merkt hoe fijn mensen dat vinden. "Het is onvoorstelbaar: mensen vertellen mij soms hun hele levensverhaal. Nadat ik de persoon die de melding heeft gedaan heb aangehoord, ga ik naar de andere partij. Het is spannend om daar aan te bellen."

Begrip

Ingrid: "Het gaat niet altijd om het vinden van een oplossing, belangrijk is in de eerste plaats dat buren weer met elkaar in gesprek gaan. Als mensen begrip krijgen voor elkaars situatie, is dat mooi om te zien. We vragen aan hen: hoe willen jullie als buren verder? Vervolgens gaat het erom dat ze zelf een oplossing aandragen, dan is de kans groter dat het op lange termijn werkt." Ze noemt het voorbeeld van een vrouw die uitlegt dat ze na een drukke werkdag last heeft van de harde muziek van een buurjongen. "Ze kan met de buurman afspreken dat zijn zoon bijvoorbeeld alleen tussen zeven en acht uur 's avonds de muziek even hard zet."

Niet elk conflict is geschikt voor buurtbemiddeling."Als coördinator zoek ik uit of een ruzie bemiddelbaar is. Als er bijvoorbeeld aangifte is gedaan, heeft bemiddeling geen zin meer. Gelukkig zijn er wijkagenten die ons aanbevelen als mensen aangifte doen."

Probleem dat het vaakst voorkomt is geluidsoverlast. Maar de eerste klacht is niet altijd het enige probleem. Ingrid: "Uiteindelijk blijkt soms dat het eigenlijk niet gaat over de heg die te hoog is. Dan zegt iemand: 'Toen mijn man vijf jaar geleden overleed, heb je nooit je deelneming betuigd, dat neem ik je nog steeds kwalijk.' En soms botsen karakters gewoon. Dan moeten mensen samen een schutting zetten en gaat het mis. Het komt voor dat een halve straat in twee kampen is verdeeld omdat mensen partij kiezen. Je moet altijd de kern van het conflict te pakken zien te krijgen."

Vooroordelen

Mensen die zich bij ElkWelzijn aanmelden, wordt gevraagd een curriculum vitae op te sturen. Een medewerker van ElkWelzijn gaat vervolgens in gesprek met de vrijwilliger. "Je moet goed kunnen luisteren en sociale vaardigheden hebben. Als dat zo is, bieden we de kandidaat een training aan van twee en een halve dag. Onze trainers zijn erkend door het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid."

Wat leerde Arie van de training? Arie: "Vooral dat ik geen oordeel mag vellen. En dat je geen vooroordelen moet hebben. Want een tenger vrouwtje kan best heel kattig zijn. Ook op mijn werk luister ik nu beter naar mensen. Je moet eerst vragen stellen voordat je reageert." Ingrid: "Het is de kunst om je te verplaatsen in de ander."

In Giessenlanden bemiddelden vrijwilligers van ElkWelzijn vorig jaar in vijf situaties. Drie daarvan werden positief afgerond. In het hele werkgebied kon ElkWelzijn in 72 procent van de zaken die in behandeling werden genomen een positieve bijdrage leveren aan een oplossing. Voor het melden van een klacht of een verzoek om advies kan gebeld worden met: 0345-515227 (vraag naar buurtbemiddeling). Mailen kan ook: buurtbemiddeling@elkwelzijn.nl. Buurtbemiddelaars werken vertrouwelijk.

Anne Marie Hoekstra