Seminar voor werkgevers tijdens Fenexpo Businessdagen

Regio strijdt tegen laaggeletterdheid

regio • "Wij doen niet onder voor andere gemeenten, in negatieve zin. Giessenlanden en Gorinchem scoren qua laaggeletterdheid onder het landelijk gemiddelde", zegt wethouder Elisabeth van Leeuwen, ambassadeur laaggeletterdheid van de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. In Giessenlanden en Gorinchem zijn tussen de 3.100 en 4.300 vijftien tot 65-jarigen laaggeletterd. Dat is elf tot dertien procent. In de gemeenten Leerdam, Molenwaard en Zederik liggen de cijfers rond het landelijk gemiddelde, met tussen de acht en elf procent (2.900 tot 4.100 mensen) laaggeletterdheid onder de groep vijftien tot 65-jarigen. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Lezen & Schrijven.

"De meeste laaggeletterden schamen zich en houden het goed verborgen", weet Van Leeuwen. "Het heeft heel veel impact op hun leven, want de hele samenleving is ingericht op lezen en schrijven. Je ziet daardoor vaak dat laaggeletterden ook financiële problemen hebben, omdat ze brieven niet goed kunnen lezen."

In beeld

Eerste prioriteit in de aanpak van laaggeletterdheid is het in beeld krijgen van de doelgroep. Hiervoor werkt de projectgroep samen met bijvoorbeeld uitkeringsinstanties, kerken en verenigingen. Tevens is er een training ontwikkeld waarin mensen leren om laaggeletterdheid te herkennen. Onder andere medewerkers van Avres en het UWV hebben deze training gevolgd. Ook bij andere bedrijven en instellingen, zoals de gemeentes, wordt de training aangeboden.

Taalhuis

Daarnaast wil Stichting Lezen & Schrijven meer taalvrijwilligers opleiden en nauw samenwerken met de taalhuizen in Gorinchem en Leerdam. Hier kunnen mensen terecht voor advies en informatie over het taalaanbod in de regio. Het taalhuis is in Gorinchem gevestigd in de bibliotheek en te bereiken via taalhuisav@davinci.nl of 06-20596130, aan de lessen zijn geen kosten verbonden. Van Leeuwen: "De laatste tijd heeft de focus gelegen op het werven van vrijwilligers voor taalles voor statushouders. Ook mensen die hun taalniveau willen verhogen kunnen ondersteuning krijgen, dit kan individueel of in kleine groepjes."

De stichting wil werkgevers nadrukkelijk bij het project betrekken. Uit cijfers blijkt namelijk dat minimaal zeven procent van alle werknemers in Nederland laaggeletterd is, en dat 79 procent van de werkgevers in Nederland werknemers in dienst heeft met financiële problemen. Dat hebben werkgevers veelal in een laat stadium door, bijvoorbeeld wanneer er een loonbeslag is ingediend of als blijkt dat een werknemer veiligheidsinstructies niet goed kan opvolgen.

Seminar

Met het seminar 'Meer rendement uit werknemers' willen Avres en Stichting Lezen & Schrijven hier meer bekendheid aan geven. Het seminar, dat op woensdag 12 april van 17:00 tot 18:00 uur wordt gegeven op de Fenexpo Businessdagen in Evenementenhal Gorinchem, vormt tevens de aftrap van het project. Wethouder van Leeuwen opent het seminar, waarna er een lezing volgt over de aanpak van laaggeletterdheid 'Taal op de werkvloer'. Vervolgens krijgen deelnemers informatie over de aanpak van financiële problemen op de werkvloer 'Mobility mentoring'. Ze krijgen onder andere tips voor het signaleren van problemen op het gebied van financiën en laaggeletterdheid onder werknemers, welke dienstverlening er voor werknemers beschikbaar is en welke financiële regelingen er voor werkgevers zijn om hun werknemers te kunnen ondersteunen. De afsluiting is in handen van directeur Saar Spanjaard van Avres. Aanmelden voor het seminar kan via seminar@avres.nl.

q www.lezenenschrijven.nl

Marijke Verhoef