Nieuwe huizen in Tienhoven

tienhoven • Een plan om een agrarisch bedrijf te verruilen voor vijf nieuwe woningen aan de Lekdijk 10 in Tienhoven kreeg maandagavond niet de goedkeuring van de meerderheid van de Zederikse raad.

Aan de Lekdijk 10 in Tienhoven was een agrarisch bedrijf gevestigd. Dit bedrijf heeft haar bedrijfsactiviteiten beëindigd. Er is nu een voorstel ingediend om ongeveer 3.400 vierkante meter aan bedrijfsbebouwing te slopen en daarvoor in de plaats vijf nieuwe woningen te realiseren. De belangrijkste reden voor de raad om terughoudend te reageren: in de regeling waarbij het mogelijk gemaakt wordt een boerenbedrijf te vervangen door huizen, geldt een maximum van drie woningen. De twee extra geplande woningen aan de Lekdijk waren voor het grootste deel van de raadsleden een brug te ver.

"Wij hinken op twee gedachten", stelde Wim van Dijk (VHL Lokaal Zederik). "Aan de ene kant zien we de kwaliteitsverbetering die dit project met zich meebrengt, maar aan de andere kant hou je je niet aan de regels. Wat als er steeds meer aanvragen komen die ook meer woningen willen bouwen dan is toegestaan?" Hij verwoordde daarmee de gevoelens die ook bij CDA, ChristenUnie, SGP en PvdA leefden.


Alleen de VVD neigde wel naar het geven van groen licht. Thijmen Peter de With: "Het gaat om drie woningen in één pand en twee andere huizen. Natuurlijk, je hebt het risico van precedentwerking. Maar wij zijn vooralsnog genegen om het collegevoorstel positief te beoordelen. We zijn er heel gelukkig mee dat er in Ameide-Tienhoven weer gebouwd gaat worden."

Wethouder Maks van Middelkoop legde de nadruk op de kwaliteitsverbetering die het nieuwbouwproject met zich meebrengt. "We hebben daarnaast gekeken naar de ontwikkeling dat de nadruk minder ligt op regels en meer op particulier initiatief. Maar u kijkt meer naar de letter van de wet dan naar de geest van de wet. Ik neem het voorstel terug voor overleg in het college en het komt wellicht in aangepaste vorm naar u terug."


Geurt Mouthaan