Afbeelding
Foto:

Vijftien buitenlandse ploegen in AWM

De elfde Arno Wallaard Memorial kent dit jaar een grote belangstelling voor deelname aan deze 1.2 UCI Wielerwedstrijd, meetellend voor de Europe Tour UCI. Menig ploeg moest teleurgesteld worden. Slechts drie clubteams, inclusief Jan van Arckel, kregen een startbewijs. Er verschijnen 10 Nederlandse teams aan de start en 15 teams uit 9 verschillende Europese landen. Bijzonder is dat het jeugdteam (U23) van de USA. Zeg maar gerust een internationale koers, die AWM.
Het lijkt vooral een strijd te worden tussen de Nederlandse teams onderling: Metec-TKH Continental Cycling Team komt met Maarten van Trijp, die verleden jaar niet per ongeluk de tiende editie won; van Trijp maakt een ijzersterk voorseizoen door met een prachtige overwinning in de Dorpenomloop.
Dan Delta Cycling Team Rotterdam met Jan Willem van Schip, de evenzo glorieuze winnaar van de Ronde van Drenthe, een 1.1 koers met de grote jongens. Wint van Schip dan is het zaak om direct de microfoon bij de mond van JW te houden: weinig zijn er origineler in hun commentaar dan dit talent.
Ten slotte SEG Racing Academy met hun sprintkanon Fabio Jakobsen: waar hij komt wint hij of stapt in ieder geval het podium op. 'Faab' heeft aangegeven dat hij de Memorial wil bijschrijven. Weinig of geen renners zullen bij de start er zo scherp bij staan als Fabio Jakobsen. Bijzonder is dat zowel Jakobsen als Van Schip de AWM voor junioren won. Ook Stefan Kreder (Metec) en Marten Kooistra(SEG) hebben de AWM-junioren al op de palmares staan.
Rob Ruijgh(30) rijdend voor het Belgische Tarteletto-Isorex maakt een sterk voorseizoen door. Ooit was hij 20ste in de Tour(2011) achter Cadel Evens, kan fietsen dus. Een ding is zeker: op winderige, smalle wegen tussen de weilanden in de Alblasserwaard kan je fietsen leren. Een bewijs? Binnen een paar jaar na zijn winst in de AWM finisht Dylan van Baarle als vierde in de Ronde van Vlaanderen.